Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Zdravý vánoční bramborový salát

  14:50aktualizováno  14:50

Zdravý vánoční bramborový salát | foto: Jaroslava Fridrichovápro iDNES.cz

Doba přípravy: 1,5 hodiny včetně vaření
Množství: 6 - 8 porcí

  • 2 kg brambor
  • 3 větší mrkve
  • 2 petržele
  • 1 menší celer
  • 5 kyselých okurek
  • 1 konzerva sterilovaného hrášku
  • 500 g šunkového salámu
  • 1 větší cibule
  • 2 sojanézy (majonéza bez vajec)
  • hořčice
  • sůl
  • pepř
  • lák z okurek

1. Brambory omyjeme a dáme vařit do osolené vody. Mrkev, petržel a celer očistíme a dáme vařit. Uvařené vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vychladlou zeleninu, salám a kyselé okurky také nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno.
2. Vše nakrájené dáme do mísy (či většího kastrolu v našem případě), přidáme sterilovaný hrášek a dobře promícháme. Přidáme sojanézy, hořčici dle chuti, osolíme, opepříme, případně dochutíme lákem z okurek a velice dobře promícháme.
3. Dáme vychladit do druhého dne a potom už jenom při podávání dozdobíme plátkem citronu. 

Poznámka: Doporučuji podávat k jakémukoli smaženému jídlu a zapíjet dobrým vychlazeným pivem.

Autor:



Nejčtenější

Nebezpečná móda. Nepodařené tetování je nejen směšné, může i zabíjet

Když se tetování podaří, může to být sexy. V opačném případě to může být velký...

Tetování už dávno není rebelským kouskem, který schováváme pod košilí či šaty, abychom v práci nepobuřovali. Pro mnohé...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Další z rubriky

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...

Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Maďarský guláš z vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební...

Pyramidy, krychle, koule... Cukrářka čaruje s 3D technologiemi

Růžový dort je sestaven z 81 objektů, z nichž ani jeden není stejný. Formy...

Dorty jako z jiného světa tvoří pomocí matematických algoritmů šikovná ukrajinská cukrářka Dinara Kasko. Její zákusky...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.