Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Zadělávaná vepřová ouška se žampiony

  10:28aktualizováno  10:28

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
90 minut

Množství
4

4 vepřová ouška
kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
½ citronu, 1 střední mrkev
1 kelímek smetany ke šlehání
8 středních žampionů
1 hrst nasekané petrželové natě
sůl, pepř, muškátový oříšek, kmín

Suroviny na bešamel:
50 g másla
1 velká najemno nasekaná cibule
200 ml vývaru z vepřových oušek
4 stroužky česneku

Vepřová ouška dobře očistíme a dáme vařit do hrnce společně s kořenovou zeleninou. Vaříme, dokud ouška nejsou měkká (cca 45-60 minut). Po uvaření ouška okrájíme tak, že si necháme, jen pěkné a rovné části. Tyto nakrájíme na nudličky cca ½ cm široké a 5 cm dlouhé. Dáme si je bokem a udržujeme je v teple (rychle tuhnou vzhledem k velkému množství zdravého kolagenu). Vývar z oušek scedíme a pro náš pokrm si odložíme 200 ml vývaru. Připravíme si základ - tedy bešamel, kdy rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibuli, utřený česnek a po krátkém osmahnutí vsypeme hladkou mouku. Dobře rozmícháme a ještě chvilku opékáme, mouka musí zůstat světlá. Podlijeme vývarem a pořádně rozmícháme. Necháme chvilku vařit a poté bešamelový základ rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a pro jistotu ještě přepasírujeme přes jemný cedník. Věřte tomu, že to má smysl – omáčka bude velejemná. Žampiony si nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, ochutíme drceným kmínem a lehce podusíme ve vlastní šťávě na pánvičce. Takto zpracované žampiony přidáme do scezeného bešamelu společně s nakrájenými oušky. Dobře zamícháme a přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev. Vše zalijeme smetanou na šlehání a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí, pepřem a nasekanou petrželovou natí. Společně ještě lehce vaříme za častého míchání (pozor připaluje se to) asi 10 minut, než mrkev změkne a všechny ingredience se vzájemně propojí. Podáváme s houskovým knedlíkem, ale výborné je to i čerstvým chlebem.

Poznámka
Cokoliv - je to tak netradiční pokrm, ale tak chutný, že vše je k němu vynikající :)

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...



Najdete na iDNES.cz