Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Vestfálská roláda s podzimním ovocem

  16:47aktualizováno  16:47

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: 1,5 hodiny
Množství: 4 - 6 porcí

  • 1 kg vepřového plecka nebo krkovice
  • 2 jablka
  • velká hrst sušených švestek
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • pepř
  • sůl
  • 3 lžíce portského nebo jiného těžšího vína
  • voda
  • kuchyňský provázek

1. Plecko rozložíme a upravíme z něj dva pláty, nemusí být příliš pravidelné. Maso z obou stran osolíme a opepříme. Jablka oloupeme a pokrájíme na měsíčky. Asi polovinu jich rozložíme na maso a přidáme i polovinu švestek. Maso nepříliš pevně zamotáme provázkem, do volných míst ještě můžeme zastrkat další kousky ovoce. Použijeme-li krkovici, stačí ji vprostřed ze strany hluboce naříznout, naplnit a svázat. Bude-li masa menší kousek, můžeme přidat ovoce jen do pekáče.
Maso vložíme na pekáč, podlijeme na centimetr vodou a dáme péci do trouby, vyhřáté na 200 - 220 stupňů.
2. Asi po dvaceti minutách maso přelijeme výpekem, přidáme nahrubo pokrájenou cibuli a česnek, trochu portského, případně ještě podlijeme a pečeme dále při snížené teplotě. Občas přeléváme šťávou.
3. Když je maso skoro měkké a upečené (nevytéká po vpichu růžová, ale nahnědlá šťáva), přidáme zbylé ovoce. Ochutnáme, dosolíme a dáme dopéci. Celkově to trvá u půlkilových kusů masa hodinu až hodinu a půl. Pokud pečeme příliš prudce, nebude maso dost šťavnaté.
4. Upečené maso necháme chvilku odpočinout, odstraníme provázek a nakrájíme napříč. Na každou porci rozdělíme i několik kousků ovoce a přelijeme šťávou. Hodí se k němu šťouchané brambory, škubánky, žemlové knedlíky, svítek, noky.
Vhodným nápojem je červené víno i pivo.

Poznámka: Inspirací mi byla hlavně středověká kuchyně, o které jsem četla. Kombinovala všechny dostupné suroviny a nerozlišovala ještě sladké a slané pokrmy. Recept využívá tradiční domácí suroviny, přesto působí v tomto spojení moderně. Šťávu není třeba ničím zahušťovat ani k vepřovému přidávat další tuk či slaninu.

Autor:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Další z rubriky

Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Páj s modrým sýrem a hruškami

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té...

Pavouci, myši, čarodějnice. Halloweenská party nejen pro děti

Čarodějnické prsty

Blíží se konec října a s ním také období oblíbených halloweenských večírků, jež milují zejména děti, které tolik baví...

Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.