Doporučujeme

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec | foto: Milan Machálekpro iDNES.cz

Čtenářský recept: Velikonoční mazanec

  • 0

Doba přípravy: 2 hodiny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 1 kostka droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 50 g mandlí
  • 100 g rozinek (mohou být i sušené brusinky)
  • 1 bílek na potření
  • pečící papír nebo folie

1. Z mléka, lžičky cukru a droždí uděláme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, špetku soli, žloutek, rum, rozinky. Přilijeme kvásek a zpracujeme v těsto. V teple necháme vykynout asi 1 hodinu.

2. V menším kastrolku spaříme mandle, oloupeme je a rozpůlíme.

3. Rozehřejeme troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem nebo na něj položíme pečicí folii. Z těsta vytvoříme 1 větší mazanec nebo 2 menší. Zapícháme do něj půlky mandlí, potřeme bílkem a necháme ještě 20 minut kynout.

4. Pečeme v troubě cca 25 - 30 minut. Zda je mazanec upečený zkusíme špejlí, kterou zapíchneme do těsta. Pokud se těsto nelepí, je mazanec hotový. Po vyjmutí můžeme mazanec pocukrovat.

Poznámka: Vhodné ke kávě a čaji, dětem můžeme dát k mazanci kakao.


  • Vybrali jsme pro Vás