Doba přípravy: 30 minut + pečení
Množství: 25 kousků
- 250 g másla
- 250 g Hera
- 500 g cukr moučka
- 500 g polohrubé mouky
- 6 žloutků
- sníh ze 6 bílků
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- rum na ochucení
- tuhé sádlo, hrubá mouka (na vymazání a vysypání formiček)
- čokoládová nebo citrónová poleva, cukrové ozdůbky (na ozdobu)
1. Nejprve utřeme máslo spolu s cukrem a se žloutky, přidáme trochu rumu, aby těsto vonělo a přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jako poslední do směsi lehce vmícháme sníh z bílků.
2. Formičky na bábovičky důkladně vymažeme tuhým sádlem a vysypeme hrubou moukou. Formičky plníme méně než do poloviny, jelikož bábovičky při pečení hodně nabydou.
3. Pečeme cca na 150°C, dokud nejsou hnětynky na povrchu zlaté a odchlipují se od stěny formičky. Troubu při pečení neotevíráme, aby byly krásně nadýchané. Hotové hnětynky po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou uprostřed "dortíku" a cukrovými ozdobičkami jarních motivů.