Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Velikonoční hnětynky

  15:45aktualizováno  15:45
Vláčné voňavé máslové těsto velikonočních hnětynek se rozplývá na jazyku a křupavá čokoláda vynese tento dezert o třídu výš. Existuje lepší způsob jak tradičně zhřešit?

Velikonoční hnětynky | foto: Karolína Fourová

Doba přípravy: 30 minut + pečení
Množství: 25 kousků

  • 250 g másla
  • 250 g Hera
  • 500 g cukr moučka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 6 žloutků
  • sníh ze 6 bílků
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • rum na ochucení
  • tuhé sádlo, hrubá mouka (na vymazání a vysypání formiček)
  • čokoládová nebo citrónová poleva, cukrové ozdůbky (na ozdobu)

1. Nejprve utřeme máslo spolu s cukrem a se žloutky, přidáme trochu rumu, aby těsto vonělo a přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jako poslední do směsi lehce vmícháme sníh z bílků.

2. Formičky na bábovičky důkladně vymažeme tuhým sádlem a vysypeme hrubou moukou. Formičky plníme méně než do poloviny, jelikož bábovičky při pečení hodně nabydou.

3. Pečeme cca na 150°C, dokud nejsou hnětynky na povrchu zlaté a odchlipují se od stěny formičky. Troubu při pečení neotevíráme, aby byly krásně nadýchané. Hotové hnětynky po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou uprostřed "dortíku" a cukrovými ozdobičkami jarních motivů.

Autor:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Ředkvičky a jejich příbuzné

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...



Najdete na iDNES.cz