Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Vánoční bramborový salát speciál

  15:01aktualizováno  15:01

Vánoční bramborový salát speciál | foto: Otto Plášekpro iDNES.cz

Doba přípravy: 60 minut
Množství: 10 porcí

  • 3 kg brambor "Keřkovské rohlíčky" z Vysočiny (salátové)
  • 1 sklenice tatarky Poličanka (250 ml)
  • 2 sklenice tradiční české majonézy Poličanka (250 ml)
  • 6 ks vajec uvařených na tvrdo
  • 1 plechovka sterilovaného hrášku (340 g)
  • 1 plechovka sterilované kukuřice (340 g)
  • 4 větší domácí sterilované okurky
  • 2 velké mrkve
  • 1 velká žlutá cibule
  • 3 sterilované červené kapie
  • 20 dkg kvalitní šunky - krájené (nejlépe od kosti)
  • 1 dl láku ze sterilované kapie + 1 dl láku ze sterilovaných okurek
  • sůl, pepř

1. Do velkého hrnce dáme vařit do vody umyté brambory ve slupce. Brambory by měly být přibližně stejně velké, aby se uvařily všechny stejně do měkka. V rámci úspory času dáme do stejného hrnce uvařit i mrkve a vejce. Jakmile píchnutím do brambor zjistíme, že jsou měkké, slijeme vodu a necháme je vychladnout.
2. Po vychladnutí brambory oloupeme a přes drátěné kolečko protlačíme na hranolky. Uvařené mrkve oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Vejce uvařená na tvrdo po ochlazení oloupeme a přes stejné drátěné kolečko jako brambory protlačíme, čímž se nám z nich vytvoří drobné kostičky. Cibuli nakrájíme na velmi jemno, dáme do sítka a spaříme vařící vodou z konvice, čímž ztratí cibule palčivost, ale zůstane příjemně křupavá. Sterilované okurky a kapie taktéž pokrájíme na kostičky.  Plátky šunky nakrájíme na krátké nudličky.
3. Do "megavelké" mísy dáme nakrájené připravené suroviny, kromě brambor.
Přidáme všechnu majonézu, tatarku, lák z kapie a okurek. Vše dobře promícháme a brambory přidáme na konec. Osolíme a opepříme podle chuti. Následně za pomocí toho nejspolehlivějšího míchacího nástroje - rukou - promícháme tak, aby vznikla vynikající lahůdka, která je nenahraditelná zejména u štědrovečerního stolu, ale i při rodinných oslavách.

Poznámka: Salát připravujeme den předem, aby se všechny obsažené ingredience a chutě příjemně spojily do druhého dne, kdy bude s láskou servírován.

Autor:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Další z rubriky

Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu,...

Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Páj s modrým sýrem a hruškami

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té...

Pořádně husté kaše podle Jany a Davida. Snídaně, která vás probere

Jana a David Borozidisovi spolu pracovali v reklamce a rádi snídali kaše. Dnes...

Ona byla herečka, on kameraman a před pár lety se potkali v práci. Zjistili, že je spolu baví snídat a že jejich kaše...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.