Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Vánoční bramborový salát

  11:34aktualizováno  11:34

Vánoční bramborový salát | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Doba přípravy: 60 - 90 minut

  • asi 9 kg brambor (varný typ A, salátové)
  • 3  tatarská omáčka 650 ml
  • 1 ks majonéza 650 ml
  • 10 ks vajíčka
  • 1 máslo 250 g
  • hrášek s mrkví sterilované (konzerva nebo sklenice asi 400 ml)
  • 1 sklenice domácích sterilovaných okurek 750 ml
  • kmín celý, ocet, sůl

1. Brambory omyjeme, zalijeme vodou, osolíme, přidáme trochu octa a kmín.
Vaříme ve slupce až jdou propíchnout špejlí. Pozor nepřevařit! Slijeme a po částečném zchladnutí oloupeme a speciálním kráječem nakrájíme na hranolky.
2. Hrášek oddělíme od mrkve a obojí scedíme. Máslo rozpustíme, osolíme, opepříme rozmixujeme společně s mrkví.
3. Vejce uvařená natvrdo nakrojíme na šestiny v kráječi vajec a pak klasicky na kolečka. Okurky nakrájíme na malé kostičky.
4. Smícháme máslovo-mrkvovou směs, tatarky, majonézu, nakrájená vajíčka, okurky a hrášek. Můžeme ještě dochutit solí a pepřem.
5. Nakonec pomalu vmícháme nakrájené brambory tak, aby se co nejméně polámaly.

Poznámka: Pokud je salát příliš „mokrý“, přivaříme brambory. Pokud je naopak příliš „suchý“ (např. do druhého dne), přidáme tatarku.

Autor:



Nejčtenější

Nebezpečná móda. Nepodařené tetování je nejen směšné, může i zabíjet

Když se tetování podaří, může to být sexy. V opačném případě to může být velký...

Tetování už dávno není rebelským kouskem, který schováváme pod košilí či šaty, abychom v práci nepobuřovali. Pro mnohé...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Další z rubriky

Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Páj s modrým sýrem a hruškami

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té...

Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale...

Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.