Doporučujeme

Vaječný likér

Vaječný likér | foto: Tereza Mrowiecovápro iDNES.cz

Čtenářský recept: Vaječný likér

  • 0
Připravte si pro koledníky vajíčka v tekuté podobě...

Doba přípravy: 20 minut

  • 5 dl rumu
  • 200 g cukru moučky
  • 10 žloutků
  • 125 ml smetany
  • 1 sáček vanilkového cukru

1. Žloutky oddělíme od bílků do misky a ve vodní lázni o teplotě 80 °C je rozmícháme s cukry a smetanou. Směs šleháme nejméně 15 minut, až vznikne hustý krém.

2. Vyjmeme jej z vodní lázně a tenkým pramínkem do krému zašleháme rum.
Koňak přelijeme do lahví, uzavřeme a uložíme do chladu a temna.

Tip: Čím je žloutek starší, tím koňak lépe chutná. Po výrobě koňaku ho vydržte alespoň 5 dní neotevřít, aby se stačil uležet... Po otevření však rychle spotřebujte.


  • Vybrali jsme pro Vás