Doba přípravy: 120 minut
Množství: 8 porcí
- 450 g hladké mouky
- 250 g másla
- 250 g tvarohu
- 2 dl mléka
- 3 vejce
- 120 g čokolády na vaření
- 120 g cukru moučka
- 100 g kandovaného ovoce
- 70 ml rumu
- 2 půlky mandlí – očička
- tuk a hrubá mouka na formu
1. Kandované ovoce zalijeme na 30 minut rumem. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Žloutky vyšleháme s trochou cukru do pěny, vešleháme změklé máslo, tvaroh a mléko.
2. Vmícháme prosátou mouku a ovoce i s rumem. Bílky ušleháme do tuha a po částech do nich zašleháme zbylý cukr. Sníh vmícháme opatrně do těsta.
3. Těstem naplníme spodní díl formy 1,5 cm pod okraj a zaklopíme vrchním dílem formy. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C 80 minut.
4. Upečeného beránka necháme zchladnout, pak jej opatrně vyklopíme z formy na mřížku a necháme vychladnout úplně. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu spolu s tukem a vzniklou polevou přelijeme beránka. Necháme ztuhnout a zbylou polevou přilepíme půlky mandlí jako oči. Před podáváním uvážeme beránkovi na krk ozdobnou mašli.