Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Tuřínová krémová polévka s restovanými houbami

  16:30aktualizováno  16:30

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: 100 min.
Množství: 4 porce

  • 50 g másla
  • 3 malé cibule
  • 250g tuřínu
  • 100 g brambor
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany
  • 4 hrsti malých lišek a lošáků zprohýbaných (někdy též uváděných jako lišáci)

1. Rozpustíme máslo a dáme zpěnit cibuli nakrájenou na středně veké kousky. Než se nám cibule zpění, nakrájíme si tuřín na kostky o hraně cca 2 cm.
2. Jakmile je cibule zpěněná (nechceme ji smahnout do barvy, ale zároveň nechceme, aby ještě štiplala), přidáme tuřín. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dáme pomalu vařit na příštích 60 minut. Čas od času promícháme, případně přilijeme vývar.
3. Po hodině přídáme brambory pokrájené na kousky a vaříme dalších 30 minut, dokud nejsou brambory i tuřín měkké. Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem do hladka a vmícháme smetanu. Dochutíme solí a pepřem.
4. Lišky a lošáky dáme restovat na máslo na pánvičku, dokud nejsou krásně osmahlé. Do talíře dáme houby na hromádku doprostřed a kolem zalijeme polévkou a ihned podáváme.

Autor:



Nejčtenější

Nebezpečná móda. Nepodařené tetování je nejen směšné, může i zabíjet

Když se tetování podaří, může to být sexy. V opačném případě to může být velký...

Tetování už dávno není rebelským kouskem, který schováváme pod košilí či šaty, abychom v práci nepobuřovali. Pro mnohé...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Další z rubriky

Báječné ořechové dezerty jako dělané pro pošmourné podzimní dny

Brownies s lískovými ořechy

Sice už se za obzorem rýsují nejpřetláskanější svátky roku, ale přinejmenším o víkendu bychom se sladkého neměli...

Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Maďarský guláš z vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební...

Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu,...

Vozový park, který obstojí i v podzimním počasí
Vozový park, který obstojí i v podzimním počasí

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.