Doporučujeme

Toasty s boby faba, ricottou, mátou a bazalkou

Toasty s boby faba, ricottou, mátou a bazalkou | foto: Tereza Mrowiecovápro iDNES.cz

Čtenářský recept: Toasty s boby faba a ricottou, mátou a bazalkou

  • 0

Doba přípravy: 30 minut + příprava předem

Množství: 4 porce

  • 500 g čerstvých bobů faba v luscích
  • nebo 125 g vyloupaných mražených a povolených
  • 1 stroužek oloupaného a rozpůleného česneku
  • několik snítek bazalky a máty
  • extra panenský olivový olej
  • 8 krajíců pravého kváskového chleba
  • 250 g ricotty
  • parmazán
  • sůl, pepř a sůl mořská

1. Boby vyloupejte a pokud máte dost času, stáhněte i tenkou slupku na jednotlivých bobech. V hmoždíři rozetřete česnek se špetkou soli, lístky bazalky a máty. Když vznikne kašička, přidejte boby a třete dál. Pokud máte malý hmoždíř, zpracujte suroviny po částech. Přidejte pár lžic oliv.oleje a směs ochutnejte, případně dotáhněte solí a pepřem.

2. Krajíce chleba opečte na sucho v pánvi nebo toastovači. Po jedné straně zakápněte ještě teplé krajíce chleba oliv.olejem. Na každý krajíc dejte rovnoměrně pyré a ricottu (cca 1 - 1 a 1/2 lžíce), posypte lístečky bazalky či máty a dokončete strouhaným parmazánem. Labužníkům posypte mořskou solí. Lahůdka!

Poznámka: Faba, bob obecný či vikev bob má velké, světle zelené štavnaté plody fazolového tvaru, ale chutí připomínají spíše hrášek. U nás se občas pěstuje na zahradách.


  • Vybrali jsme pro Vás