Doporučujeme

Pro přípravu rolády zvolte kvalitnější sýry.

Pro přípravu rolády zvolte kvalitnější sýry. | foto: Profimedia.cz

Čtenářský recept: Sýrová roláda

  • 3

Doba přípravy: 20 minut
Množství: 2 porce

  • 200 g sýra v celku (30% stačí)
  • 150 g šunky výběrové
  • 2 tavené sýry (větší obdélník) třeba Smetanito
  • 150 - 200 g nivy (nějaké lepší)
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce zakysané smetany 30%
  • sůl
  • pepř

1. Sýr dáme do igelitového pytlíku a do vody v hrnci na mírný plamen rozpustíme. Já ho ještě nastrouhám aby se rozpustil dokonale. Pak už je to rychlá práce.

2. Mezitím si nastrouhám nivu, utřu s taveným sýrem a přidám majonézu a zakysanku, tak aby vznikla kompaktní hmota na natírání, ale aby nebyla moc řídká. Proto přidávám zakysanku a majonézu postupně, přidám sůl a pepř, klidně i nějaké bylinky.

3. Pak vyndáme sýr z vody, z pytlíku ho dáme na pečící papír a začneme hned válet do obdélníku, než vychladne. Pokud se to nepovede, tak si pomůžu v troubě, dám na chvíli i s pečícím papírem do vyhřáté trouby a on trošku změkne a jde ještě tvarovat.

4. Na vychladlý rozválený sýr poklademe šunku, namažeme nivovou hmotu a zatočíme do rolády. Já si pomáhám pečícim papírem, nemusi se nijak extrémně utahovat. Nakonec zabalíme do potravinové folie a dáme chladit do ledničky.

Poznámka: Roláda se podává buď samotná pokrájená na kolečka a nebo na kusu bagetky.


  • Vybrali jsme pro Vás