Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Šťovíkový boršč

  16:27aktualizováno  16:27

Šťovíkový boršč | foto: Profimedia.cz

Doba přípravy: 1,5 hodiny
Množství: 6 porcí

  • celý mladý kohoutek nebo slepička případně kuře
  • 300 g jemně nasekaných šťovíkových listů
  • 250 g brambor
  • 3 cibule
  • lžíce sádla
  • 1-2 lžíce hl. mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • 2 lžíce sekaného kopru
  • 250 g kysané smetany

1. Kohoutka, sůl a celou oloupanou cibuli dáme vcelku vařit v dostatku vody (cca 1 litr) tak, aby vše bylo ponořené do vody. Maso vaříme do změknutí (jde od kosti).
Uvařeného kohoutka vykostíme a jemně nakrájíme, uvařenou cibuli rozmačkáme, vývar přecedíme. Do vývaru vrátíme maso, cibuli a necháme na mírném ohni provařit.
2. Než se uvaří kohout, uvaříme oloupané nakrájené brambory v osolené vodě. K bramborám dáme vařit celou oloupanou cibuli. Vše uvaříme doměkka.Vařenou cibuli rozmačkáme ve vodě, ve které se vařily brambory, vodu ale nesléváme.
3. Do třetího hrnce nebo pánve dáme rozpustit lžíci vepřového sádla a na něm pomalu zesklovatíme jemně nakrájenou cibuli. Na ni nasypeme nasekaný štovík a pomalu restujeme, než štovík změní barvu (zbledne), pak ho poprášíme hladkou moukou a zamícháme do hladka.
4. Do prvního hrnce, kde se pomalu ve vývaru vaří nakrájené maso, přidáme vařené brambory s rozmačkanou cibuli a zalijete vývarem z brambor a cibule. Provaříme. Nakonec přidáme orestovaný štovík. stále mícháme a zavaříme. Polévku zahustíme 2 rozkvedlanými vejci, dle chuti přisolíme a vmícháme 2 lžíce nasekaného kopru.
Hrnec odstavíte z ohně a vmícháte kysanou smetanou. Polévku servírujeme v hlubokém talíři a nakonec na talíři zjemníme lžící kysané smetany.

TIP: Pozor, když šťovík převaříte, zhnědne. Polévka chutná stále, jen není zelenkavá.

Poznámka: Šťovíkový boršč je vynikající úžasně nakyslá polévka lahodné vyvážené chuti. Polévku mě naučila babička Marie Suková která pocházela z Žitomiru a do Čech přišla s dědou Ferdinandem po druhé světové válce. V naší rodině se vždy vařil a vaří stále. Šťovík najdete na loukách, ale u nás (u rodičů) se pěstuje na záhonku. Původně to bylo jídlo, které se jedlo na podzim v čase, kdy dorostla jarní kuřátka a zabíjeli se mladí kohoutci.
Šťovík se sklízí 2 - 3 za rok, první na jaře, na konci léta a nakonec před mrazíkem. Sklizený orestovaný šťovík dnes mrazíme. Babička ho, ale dříve zalívala sádlem a ukládala do kameninových hrnců.

Autor:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Další z rubriky

Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale...

Pořádně husté kaše podle Jany a Davida. Snídaně, která vás probere

Jana a David Borozidisovi spolu pracovali v reklamce a rádi snídali kaše. Dnes...

Ona byla herečka, on kameraman a před pár lety se potkali v práci. Zjistili, že je spolu baví snídat a že jejich kaše...

Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Páj s modrým sýrem a hruškami

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.