Doporučujeme

Štědrovečerní kuba

Štědrovečerní kuba | foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Štědrovečerní kuba

  • 0

Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 6 porcí

  • ½ kg velkých krup
  • 15 dkg sušených hub
  • sádlo pokud možno se škvarky
  • 15 dkg špeku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 4 stroužky česneku
  • drcený kmín

1. Houby namočíme a v téže vodě je uvaříme a zcedíme. Přes noc si namočíme kroupy v trojnásobném množství vody a druhý den v osolené vodě uvaříme doměkka.
2. Kroupy přecedíme a propláchneme teplou vodou. Ještě před dovařením krup si připravíme směs s houbami. Na rozehřátém sádle se škvarky orestujeme vařené houby. Pokud nemáme sádlo se škvarky, dáme si vyškvařit pro lepší chuť kostičky špeku. Houby osolíme, vmícháme rozetřené stroužky česneku, větší množství majoránky a přidáme kmín. Tuto směs i se sádlem hned promícháme s kroupami a přendáme do pekáčku.
3. Povrch kuby polijeme rozpuštěným sádlem a upečeme do křupava, aby se nám vytvořila kůrčička. Pokud někdo nemá rád konzistenci sušených hub, nebo jejich velké kusy, lze připravit kubu úplně stejně, jen sušené houby rozemeleme na prášek, nebo podrtíme v hmoždíři na přijatelné malé kousky.


  • Vybrali jsme pro Vás