Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Štědrovečerní kuba

  15:21aktualizováno  15:21

Štědrovečerní kuba | foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 6 porcí

  • ½ kg velkých krup
  • 15 dkg sušených hub
  • sádlo pokud možno se škvarky
  • 15 dkg špeku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 4 stroužky česneku
  • drcený kmín

1. Houby namočíme a v téže vodě je uvaříme a zcedíme. Přes noc si namočíme kroupy v trojnásobném množství vody a druhý den v osolené vodě uvaříme doměkka.
2. Kroupy přecedíme a propláchneme teplou vodou. Ještě před dovařením krup si připravíme směs s houbami. Na rozehřátém sádle se škvarky orestujeme vařené houby. Pokud nemáme sádlo se škvarky, dáme si vyškvařit pro lepší chuť kostičky špeku. Houby osolíme, vmícháme rozetřené stroužky česneku, větší množství majoránky a přidáme kmín. Tuto směs i se sádlem hned promícháme s kroupami a přendáme do pekáčku.
3. Povrch kuby polijeme rozpuštěným sádlem a upečeme do křupava, aby se nám vytvořila kůrčička. Pokud někdo nemá rád konzistenci sušených hub, nebo jejich velké kusy, lze připravit kubu úplně stejně, jen sušené houby rozemeleme na prášek, nebo podrtíme v hmoždíři na přijatelné malé kousky.

Autor:



Nejčtenější

Nebezpečná móda. Nepodařené tetování je nejen směšné, může i zabíjet

Když se tetování podaří, může to být sexy. V opačném případě to může být velký...

Tetování už dávno není rebelským kouskem, který schováváme pod košilí či šaty, abychom v práci nepobuřovali. Pro mnohé...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Další z rubriky

Horké nápoje, které prohřejí vaše podzimní odpoledne a večery

Zázvorový životabudič

Nenechte se rozházet tím, že se kvůli změně času dříve stmívá. Využijte delší večer k tomu, že si zabalíte nohy do...

Pyramidy, krychle, koule... Cukrářka čaruje s 3D technologiemi

Růžový dort je sestaven z 81 objektů, z nichž ani jeden není stejný. Formy...

Dorty jako z jiného světa tvoří pomocí matematických algoritmů šikovná ukrajinská cukrářka Dinara Kasko. Její zákusky...

Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem

Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.