Doporučujeme

Smetanové fazolky s hovězím masem a máslovými brambůrky

Smetanové fazolky s hovězím masem a máslovými brambůrky | foto: Otto Plášekpro iDNES.cz

Čtenářský recept: Smetanové fazolky s hovězím masem

  • 2

Doba přípravy: 120 minut + naložení
Množství: 6 - 8 porcí

  • 1 kg falešné hovězí svíčkové
  • 1 kg čerstvých fazolek (mix zelené-žluté)
  • 1 Rama cremefine na vaření (250ml)
  • 2 sladké smetany na vaření (2x180ml)
  • 2 dl mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • cibule, mrkev, petržel, petrželová nať
  • máslo, sůl, bílý pepř, olivový olej
  • tymián, rozmarýn, jalovec, nové koření

1. Hovězí falešnou svíčkovou převážeme motouzem, abychom po uvaření zachovali kulatý tvar masa na řezu. Do hmoždíře dáme lžičku rozmarýnu, tymiánu, hrubozrnné soli, bílého pepře, 6 kuliček nového koření a jalovce. Vše rozmělníme a přilijeme trochu olivového oleje, tak aby nám vznikla středně hustá kašička.
Touto kořeněnou kaší potřeme převázané maso po celém obvodu a dáme uležet do lednice určitě na 24 hodin.
2. Po uležení masa následující den si do většího hrnce dáme do ¾ vodu, kterou uvedeme do silného varu a jakmile voda opravdu vře, tak do ní vložíme naložené hovězí maso včetně koření. K masu přidáme jednu neoloupanou cibuli, jednu větší mrkev a jednu střední petržel. Vaříme na mírném plameni, dokud maso není úplně měkké, což záleží na stáří skotu.
3. Než se maso uvaří, tak v hrnci rozpustíme 100 g másla a vložíme nakrájené a dobře očištěné fazolky obou barev. Ideální délka krájení fazolek je cca 4 cm. Fazolky promícháme s máslem, osolíme a podlijeme cca 2 dl vody. Dusíme asi 30 minut. Voda se skoro všechna vydusí.
4. Jakmile, jsou fazolky uvařeny tak, že jsou příjemně na skus, tak vlijeme na fazolky lahvičku Rama Cremefine na vaření a obě sladké smetany na vaření. Vše dobře promícháme a necháme lehce prohřát.
5. Do hrnku si dáme asi 2 dl mléka, ve kterém rozmícháme 2 lžíce hladké mouky, a opatrně přidáme do fazolek se smetanou. Dobře promícháme a necháme provařit cca 10 minut. Dochutíme solí, bílým pepřem a oříškem másla. Uvařené hovězí maso zbavíme motouzu a nakrájíme na plátky.

Poznámka: Jako přílohu si připravíme nové brambory co nejmenší velikosti i se slupkou. Dobře je očistíme, vložíme do pekáčku, kde je promícháme se směsí hrubozrnné soli, rozpuštěného másla, nasekané petrželové natě a kmínu. Pečeme na plný výkon trouby nejprve zakryté alobalem, a jakmile jsou brambory měkké, tak je dopečeme pro barvu lehce bez zakrytí.


  • Vybrali jsme pro Vás