Doporučujeme

Silvestrovský slaný dort

Silvestrovský slaný dort | foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Silvestrovský slaný dort

  • 0

Doba přípravy: 45 minut
Množství: 10 porcí

  • jeden toustový chleba
  • ½ kg vlašského salátu
  • 2 pomazánková másla
  • 2 uherské pěny
  • 3 druhy pomazánek (česneková, křenová, nivová, atd. podle chuti)
  • 1 vejce natvrdo
  • 10 dkg plátkového sýru cihla
  • 10 dkg cihly vcelku na obalení boků
  • 3 druhy měkkých uzenin podle vlastní chuti (stačí 10 dkg od každého druhu)
  • zelenina na ozdobení dle vlastního výběru

1. Dáme k sobě 4 toustové chleby a naneseme první vrstvu pomazánky, kterou jsme si připravili ze dvou uherských pěn a jednoho pomazánkového másla. Vrstvy chlebů na sebe klademe jako cihly, přes spojovací hrany, jedna vrstva jsou vždy 4 celé chleby, a ta druhá jsou 1 krajíc doprostřed a půlky provázaně kolem dokola.
2. Poklademe salámem který nahoře jen nepatrně pomažeme a dáme další vrstvu chleba. Na druhou vrstvu chleba rozetřeme jednu z pomazánek a poklademe plátky sýra nebo šunky. Dáme další vrstvu chleba lehce pomažeme máslem (jako podklad pod vlašský salát, tak aby chleba nenasákl) a naneseme rozmixovaný vlašský salát. Opět dáme uzeniny, sýry a pokračujeme ve stejném postupu dále.
3. Slepíme tolik vrstev, jak vysoký dort chceme mít, pomazánkami nešetříme. Povrch poklademe šunkou a obvodové hrany dortu namažeme zbytky pomazánek a ozdobíme (lépe je „polepíme“) nastrouhaným tvrdým sýrem.
4. Povrch dortu zdobíme podle své šikovnosti, salámy stočíme do růžiček, nebo připevníme párátkem. Použijeme vajíčka natvrdo, olivy, a vše co nás k tomu napadlo a máme v lednici.

TIP: Levnější varianta je pouze s různými pomazánkami typu "samo-domo".


  • Vybrali jsme pro Vás