Doporučujeme

Čtenářský recept: Šátečky s perníkovou náplní

  • 0

Doba přípravy: 80 minut

  • 220 g polohrubé mouky
  • 100 g vařených oloupaných brambor
  • 100 g másla nebo margarínu
  • 1 žloutek
  • 30 g cukru, 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • mouka na vál
  • 1 vejce
  • 2 lžíce smetany na potření
  • moučkový cukr na posypání

Nádivka:

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g strouhaného perníku
  • 50 g másla
  • 40 ml whisky
  • 2 lžíce salka

1. Nejdříve si připravíme náplň. Strouhaný perník za stálého míchání opražíme na másle a nasypeme do mísy. Přidáme salko a rozpuštěnou čokoládu smíchanou s whisky. Vše promícháme a necháme zchladnout.

2. Vychladlé brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr, margarín a žloutek; vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na pomoučeném válu na plát o tloušťce 2 mm a nakrájíme na čtverce o straně 7 cm (celkem jich bude cca 20).

3. Do středu každého dáme lžičku náplně, rohy potřeme vejcem rozšlehaným se smetanou, přehneme je do středu, lehce je k sobě stlačíme a zakryjeme ozdobně kouskem vykrojeného těsta (co nám zbylo…).

4. Šátečky narovnáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je zbytkem vejce se smetanou, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 12 - 15 minut dozlatova. Před podáváním šátečky poprášíme moučkovým cukrem.

 


  • Vybrali jsme pro Vás