Doba přípravy: 80 minut
- 220 g polohrubé mouky
- 100 g vařených oloupaných brambor
- 100 g másla nebo margarínu
- 1 žloutek
- 30 g cukru, 1/2 sáčku prášku do pečiva
- špetka soli
- mouka na vál
- 1 vejce
- 2 lžíce smetany na potření
- moučkový cukr na posypání
Nádivka:
- 100 g hořké čokolády
- 100 g strouhaného perníku
- 50 g másla
- 40 ml whisky
- 2 lžíce salka
1. Nejdříve si připravíme náplň. Strouhaný perník za stálého míchání opražíme na másle a nasypeme do mísy. Přidáme salko a rozpuštěnou čokoládu smíchanou s whisky. Vše promícháme a necháme zchladnout.
2. Vychladlé brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr, margarín a žloutek; vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na pomoučeném válu na plát o tloušťce 2 mm a nakrájíme na čtverce o straně 7 cm (celkem jich bude cca 20).
3. Do středu každého dáme lžičku náplně, rohy potřeme vejcem rozšlehaným se smetanou, přehneme je do středu, lehce je k sobě stlačíme a zakryjeme ozdobně kouskem vykrojeného těsta (co nám zbylo…).
4. Šátečky narovnáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je zbytkem vejce se smetanou, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 12 - 15 minut dozlatova. Před podáváním šátečky poprášíme moučkovým cukrem.