Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Prase na kole

  15:19aktualizováno  15:19

Doba přípravy: 2 dny i s přípravou, čistého času pak cca 2,5 hodiny
Množství: 6 porcí

  • 1,5 kg plece nebo kýty z divočáka (vcelku)
  • směs kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) nebo koupené "Halali" bez nálevu (2 balení)
  • 3 střední cibule
  • 3 dl červeného vína (ideálně plné, těžké, například Merlot z Chile)
  • 3 dl Coca cola (nedietní)
  • rybízová (nebo jiná výrazně kyselá) zavařenina
  • naložené brusinky
  • divoké koření (mleté nové koření, mletý nebo drcený jalovec, mletý černý pepř, mletý kmín, trocha mletého hřebíčku)
  • sůl
  • jíška

1. Maso osolíme, okořeníme divokým kořením a naložíme do pekáče do směsi nastrouhané kořenové zeleniny, hrubě pokrájené cibule a červeného vína. Necháme odležet v chladu do druhého dne. Maso během té doby alespoň 2 - 3x otočíme, aby do něj nálev pronikl ze všech stran.
2. Druhý den pekáč vložíme do trouby a maso dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme, základ do hladka rozmixujeme a do něj přidáme kyselou rybízovou marmeládu, trochu naložených brusinek a přilijeme asi polovinu coly. Vždy to trochu svaříme a pak zase dolijeme colu, a tak to opakujeme, dokud nemá sos požadovanou sílu. V případě použití sladší zavařeniny by coly bylo potřeba méně - dávkování se nedá popsat přesně, musíme zkrátka ochutnávat.
3. Nakonec sos lehounce zahustíme jíškou (v případě kupované granulované jíšky je lepší tmavá jíška), maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podávávame s houskovými knedlíky.

Poznámka: Nejlepší jsou domácí houskové knedlíky, karlovarské, případně hrníčkové knedlíky. Talíř můžeme doplnit plátkem citronu, na který dáme lžíci naložených brusinek. Šlehačku, na kterou jsme zvyklí u svíčkové, v tomto případě nedoporučuji. K pití se nejvíce hodí plné červené víno (můžeme dopít to, které jsme použili na vaření), výborný je Merlot, Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké, Frankovka i Rulandské modré.

Alternativy: Ačkoli s divočákem je tento pokrm nejchutnější, zkoušeli jsme i jiné varianty. Klasická vepřová pečeně nás zklamala, vynikající ale bylo srnčí maso. Protože šlo o tenčí řízky, tak jsme je zabalili do jednoho balíku, omotali režnou nití a dále zpracovali tak, jak je popisováno v receptu. Niť jsme odstranili až těsně před podáváním a rozkrájením. Chuťově to bylo vynikající.

Autor:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Další z rubriky

Přehlížený pašák zázvor. Skvělý je v marinádě i se skleněnými nudlemi

Skleněné nudle s houbami šitaké a zázvorem

Komu zima zalézá za nehty a pod košili, ten určitě ocení recepty, které ho najednou nasytí, zahřejí a ještě posílí...

Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem

Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen...

Pavouci, myši, čarodějnice. Halloweenská party nejen pro děti

Čarodějnické prsty

Blíží se konec října a s ním také období oblíbených halloweenských večírků, jež milují zejména děti, které tolik baví...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.