Doporučujeme

Pomerančový koláč

Pomerančový koláč | foto: Profimedia.cz

Čtenářský recept: Pomerančový koláč

  • 2

Doba přípravy: 60 minut
Množství: 8 porcí

  • 4 vejce
  • 250 g cukru
  • 100 g kukuřičné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 200 ml černého piva
  • 50 ml kysané smetany
  • lžíce měkkého másla
  • 1 prášek do pečiva
  • strouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 3 lžíce cukru moučky
  • šťáva z 1 citronu/pomeranče
  • lžíce vody

1. Ve šlehači ušleháme vejce s cukrem do husté pěny. Ke konci šlehání zašleháme máslo, snížíme obrátky a přilijeme pivo, kysanou smetanu, oba druhy mouk a prášek do pečiva. Nakonec nasypeme do směsi strouhanou pomerančovou kůru a promícháme.
2. Kulatou dortovou formu o střední velikosti vymažeme dno i boky máslem a vyložíme papírem na pečené. Těsto nalijeme do formy, uhladíme a dáme ho péct do trouby vyhřáté na 180 °C (pečeme cca 45 minut).
3. Hotový koláč necháme na mřížce vychladnout a poté jeho povrch pomažeme připravenou polevou (moučkový cukr třeme s vodou a citronovou/pomerančovou šťávou) a necháme zaschnout.
4. Vláčný zákusek poté nakrájíme na řezy a podáváme i odpůrcům piva.


  • Vybrali jsme pro Vás