Doba přípravy: 60 minut
Množství: 8 porcí
- 4 vejce
- 250 g cukru
- 100 g kukuřičné mouky
- 200 g hladké mouky
- 200 ml černého piva
- 50 ml kysané smetany
- lžíce měkkého másla
- 1 prášek do pečiva
- strouhaná kůra z 1 pomeranče
- 3 lžíce cukru moučky
- šťáva z 1 citronu/pomeranče
- lžíce vody
1. Ve šlehači ušleháme vejce s cukrem do husté pěny. Ke konci šlehání zašleháme máslo, snížíme obrátky a přilijeme pivo, kysanou smetanu, oba druhy mouk a prášek do pečiva. Nakonec nasypeme do směsi strouhanou pomerančovou kůru a promícháme.
2. Kulatou dortovou formu o střední velikosti vymažeme dno i boky máslem a vyložíme papírem na pečené. Těsto nalijeme do formy, uhladíme a dáme ho péct do trouby vyhřáté na 180 °C (pečeme cca 45 minut).
3. Hotový koláč necháme na mřížce vychladnout a poté jeho povrch pomažeme připravenou polevou (moučkový cukr třeme s vodou a citronovou/pomerančovou šťávou) a necháme zaschnout.
4. Vláčný zákusek poté nakrájíme na řezy a podáváme i odpůrcům piva.