Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Pomerančový koláč

  16:58aktualizováno  16:58

Pomerančový koláč | foto: Profimedia.cz

Doba přípravy: 60 minut
Množství: 8 porcí

  • 4 vejce
  • 250 g cukru
  • 100 g kukuřičné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 200 ml černého piva
  • 50 ml kysané smetany
  • lžíce měkkého másla
  • 1 prášek do pečiva
  • strouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 3 lžíce cukru moučky
  • šťáva z 1 citronu/pomeranče
  • lžíce vody

1. Ve šlehači ušleháme vejce s cukrem do husté pěny. Ke konci šlehání zašleháme máslo, snížíme obrátky a přilijeme pivo, kysanou smetanu, oba druhy mouk a prášek do pečiva. Nakonec nasypeme do směsi strouhanou pomerančovou kůru a promícháme.
2. Kulatou dortovou formu o střední velikosti vymažeme dno i boky máslem a vyložíme papírem na pečené. Těsto nalijeme do formy, uhladíme a dáme ho péct do trouby vyhřáté na 180 °C (pečeme cca 45 minut).
3. Hotový koláč necháme na mřížce vychladnout a poté jeho povrch pomažeme připravenou polevou (moučkový cukr třeme s vodou a citronovou/pomerančovou šťávou) a necháme zaschnout.
4. Vláčný zákusek poté nakrájíme na řezy a podáváme i odpůrcům piva.

Autor:



Nejčtenější

Nebezpečná móda. Nepodařené tetování je nejen směšné, může i zabíjet

Když se tetování podaří, může to být sexy. V opačném případě to může být velký...

Tetování už dávno není rebelským kouskem, který schováváme pod košilí či šaty, abychom v práci nepobuřovali. Pro mnohé...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Další z rubriky

Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu,...

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...

Pořádně husté kaše podle Jany a Davida. Snídaně, která vás probere

Jana a David Borozidisovi spolu pracovali v reklamce a rádi snídali kaše. Dnes...

Ona byla herečka, on kameraman a před pár lety se potkali v práci. Zjistili, že je spolu baví snídat a že jejich kaše...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.