Doporučujeme

Zkuste si upéct kuře na velikonoční způsob s nádivkou a karlovarským knedlíkem.

Zkuste si upéct kuře na velikonoční způsob s nádivkou a karlovarským knedlíkem. | foto: Apetit

Čtenářský recept: Pečené kuře s nádivkou a karlovarským knedlíkem

  • 0

Doba přípravy: 60 minut
Množství: 4 porce

  • 1 celé kuře
  • sůl
  • grilovací koření
  • 4 plátky másla
  • voda na podlití

Na nádivku:

  • 200 g toustového chleba
  • 130 g kopřiv
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml smetany
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • sůl
  • mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce másla
  • 80 g slaniny

Na karlovarský knedlík:

  • 800 g bílého pečiva
  • 5 vajec
  • 500 ml mléka
  • 300 g hrubé mouky
  • 30 g petrželkové nati čerstvé
  • sůl
  • muškátový květ

1. Chléb pokrájíme na kousky, zalijeme smetanou a necháme ji vsáknout. Osolíme, opepříme, přilijeme žloutky a dobře promícháme. Okořeníme muškátovým oříškem a rozmačkaným česnekem.¨

2. Slaninu nakrájíme na kostičky a na másle opečeme dokřupava. Necháme vychladnout a celý obsah pánve přilijeme k chlebové směsi.

3. Omyté kopřivy posekáme na kousky a všechno dohromady dobře promícháme. Nakonec vyšleháme sníh z bílků a zlehka vmícháme do směsi.

4. Omyté a osušené kuře naplníme nádivkou, zašijeme nebo sepneme jehlami. Ze všech stran osolíme, posypeme kořením a vložíme do pekáče. Nádivku můžeme dát jak do kuřete, nebo na plech vedle kuřete. Na kuře položíme plátky másla, podlijeme vodou a přikryté upečeme ve vyhřáté troubě doměkka.

5. Posledních 15 minut dopékáme bez pokličky, aby kuře zezlátlo.

6. Mezitím si připravíme karlovarský knedlík: bílé pečivo nakrájíme na kostičky a necháme proschnout. Takto připravené kostičky navlhčíme mlékem, vejce si rozdělíme na žloutky a bílky, do žloutků přidáme mléko, špetku muškátového květu, sůl, mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko.

7. Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou petrželku, těstíčko, lehce vše promícháme, na konec opravdu opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Takto připravené těsto tvarujeme pomocí potravinářské folie do tvaru knedlíku. Folii na několika místech propíchneme opatrně vidličkou. Knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 18-20 minut.

Tip: Karlovarský knedlík při podávání přelijte výpekem z kuřete. Zapíjejte bílým vínem.


  • Vybrali jsme pro Vás