Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Pečené kuře s nádivkou a karlovarským knedlíkem

  15:37aktualizováno  15:37

Zkuste si upéct kuře na velikonoční způsob s nádivkou a karlovarským knedlíkem. | foto: Apetit

Doba přípravy: 60 minut
Množství: 4 porce

  • 1 celé kuře
  • sůl
  • grilovací koření
  • 4 plátky másla
  • voda na podlití

Na nádivku:

  • 200 g toustového chleba
  • 130 g kopřiv
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml smetany
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • sůl
  • mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce másla
  • 80 g slaniny

Na karlovarský knedlík:

  • 800 g bílého pečiva
  • 5 vajec
  • 500 ml mléka
  • 300 g hrubé mouky
  • 30 g petrželkové nati čerstvé
  • sůl
  • muškátový květ

1. Chléb pokrájíme na kousky, zalijeme smetanou a necháme ji vsáknout. Osolíme, opepříme, přilijeme žloutky a dobře promícháme. Okořeníme muškátovým oříškem a rozmačkaným česnekem.¨

2. Slaninu nakrájíme na kostičky a na másle opečeme dokřupava. Necháme vychladnout a celý obsah pánve přilijeme k chlebové směsi.

3. Omyté kopřivy posekáme na kousky a všechno dohromady dobře promícháme. Nakonec vyšleháme sníh z bílků a zlehka vmícháme do směsi.

4. Omyté a osušené kuře naplníme nádivkou, zašijeme nebo sepneme jehlami. Ze všech stran osolíme, posypeme kořením a vložíme do pekáče. Nádivku můžeme dát jak do kuřete, nebo na plech vedle kuřete. Na kuře položíme plátky másla, podlijeme vodou a přikryté upečeme ve vyhřáté troubě doměkka.

5. Posledních 15 minut dopékáme bez pokličky, aby kuře zezlátlo.

6. Mezitím si připravíme karlovarský knedlík: bílé pečivo nakrájíme na kostičky a necháme proschnout. Takto připravené kostičky navlhčíme mlékem, vejce si rozdělíme na žloutky a bílky, do žloutků přidáme mléko, špetku muškátového květu, sůl, mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko.

7. Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou petrželku, těstíčko, lehce vše promícháme, na konec opravdu opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Takto připravené těsto tvarujeme pomocí potravinářské folie do tvaru knedlíku. Folii na několika místech propíchneme opatrně vidličkou. Knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 18-20 minut.

Tip: Karlovarský knedlík při podávání přelijte výpekem z kuřete. Zapíjejte bílým vínem.

Autor:




Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.