Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Pečená jelení žebra na jalovci

  10:07aktualizováno  10:07

Jelení žebra pečená na jalovci | foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: 120 minut + 2 - 3 dny naložení
Množství: 4 - 5 porcí

  • 1,5 kg jeleních žeber

  • 2 cibule

  • 1 větší mrkev

  • 20 kuliček jalovce

  •  2 bobkové listy

  • ½ sáčku koření na roštěnky

  • hrubozrnná sůl

  • hladká mouka

  • máslo

1. Jelení žebra naporcujeme tak, aby nám vznikly přibližně stejné porce. V rozpuštěném másle rozmícháme koření a v hmoždíři rozdrcené kuličky jalovce se lžičkou hrubozrnné soli. Vzniklou kořenitou směsí bohatě potřeme naporcovaná jelení žebra a uložíme nejméně na jeden den, ale lépe na dva dny do lednice.
2. Po uležení si nachystáme pekáč s poklopem (např. římský hrnec) do kterého poklademe porce jeleních žeber. Okolo naskládáme na hrubší kusy nakrájenou mrkev a cibule. Podlijeme vodou a přidáme bobkové listy. Dáme do trouby a pečeme na střední teplotu tak dlouho, dokud nebude maso odpadávat od kostí.
3. V průběhu pečení alespoň jednou žebra obrátíme a případně lehce podlijeme troškou vody.
4. Jakmile jsou žebra upečena, slijeme výpek a zeleninu z části propasírujeme do výpeku. K zahuštění omáčky použijeme trošku hladké mouky rozmíchané v trošce vody a pomalu necháme provařit cca 20 minut za občasného míchání, aby se nám ta dobrota nepřipálila. Omáčka je chuťově velmi silná a opravdu delikátní.

TIP: K podzimu patří divočina a to pro svoji vynikající a nezaměnitelnou chuť a jedinečnost. Výbornou přílohou jsou vařené a lehce opečené brambory ochucené sušeným tymiánem a mletou paprikou.

Autor:




Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Grafton Recruitment Praha
Technik vstřikovacích forem

Grafton Recruitment Praha
Plzeňský kraj
nabízený plat: 40 000 - 55 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.