Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Ovčí sýr ve špenátu

  11:55aktualizováno  11:55

Špenát - Špenátové minimum: Syrový obsahuje téměř tolik vitaminu C jako citrony. Obsahuje i provitamin A a z minerálů draslík, hořčík a vápník. Konzumuje se s mlékem a smetanou, protože neutralizují kyselinu šťavelovou, která je jedinou,chybičkou‘ špenátu. | foto: MF DNES

Doba přípravy: 30 minut

  • 300 g mladých špenátových listů
  • 250 g čerstvého ovčího sýru¨
  • 250 g lučiny
  • 2 červené papriky
  • 1 žlutá paprika¨
  • 1 zelená paprika
  • 1 stroužek česneku¨
  • sůl, pepř

1. Papriky omyjeme a pečeme v troubě při 220 °C, dokud na jejich povrchu nevyskáčou puchýřky. Poté dáme papriky do sáčku, necháme mírně zapařit a nakonec sloupeneme slupky.

2. Z opraných listů špenátu odkrojíme stonky, listky vhodíme na minutu do horké vody a necháme na sítu okapat. Sýr vyšleháme s lučinou, solí, pepřem a utřeným česnekem.

3. Kelímky od jogurtu vyložíme potravinářskou fólií a na ni rozložíme po celém obvodu listy špenátu tak, aby přečnívaly přes okraje. Dno potřeme trochou sýrové hmoty a na ni rozložíme kousky nakrájené pečené papriky. Vrstvy střídáme tak dlouho, dokud nejsou kelímky plné. Poslední vrstva bude sýr.

4. Vrch zakryjeme přečnívajícími listy a fólií, zatížíme a necháme uležet v chladu nejméně 4 hodiny. Po vychladnutí sýr vyklopíme z kelímků na talířky a rozkrojíme na poloviny. Podáváme s pečivem nebo opečenými toastíky...

Tip: Toto je hotový labužnický předkrm.

Autor:




Nejčtenější

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.