Doba přípravy: 30 minut
- 300 g mladých špenátových listů
- 250 g čerstvého ovčího sýru¨
- 250 g lučiny
- 2 červené papriky
- 1 žlutá paprika¨
- 1 zelená paprika
- 1 stroužek česneku¨
- sůl, pepř
1. Papriky omyjeme a pečeme v troubě při 220 °C, dokud na jejich povrchu nevyskáčou puchýřky. Poté dáme papriky do sáčku, necháme mírně zapařit a nakonec sloupeneme slupky.
2. Z opraných listů špenátu odkrojíme stonky, listky vhodíme na minutu do horké vody a necháme na sítu okapat. Sýr vyšleháme s lučinou, solí, pepřem a utřeným česnekem.
3. Kelímky od jogurtu vyložíme potravinářskou fólií a na ni rozložíme po celém obvodu listy špenátu tak, aby přečnívaly přes okraje. Dno potřeme trochou sýrové hmoty a na ni rozložíme kousky nakrájené pečené papriky. Vrstvy střídáme tak dlouho, dokud nejsou kelímky plné. Poslední vrstva bude sýr.
4. Vrch zakryjeme přečnívajícími listy a fólií, zatížíme a necháme uležet v chladu nejméně 4 hodiny. Po vychladnutí sýr vyklopíme z kelímků na talířky a rozkrojíme na poloviny. Podáváme s pečivem nebo opečenými toastíky...
Tip: Toto je hotový labužnický předkrm.