Doba přípravy: 30 minut + chlazení
Množství: 4 porce
- 300 g mladých špenátových listů
- 250 g čerstvého ovčího sýra
- 250 g lučiny
- 2 červené papriky
- 1 žlutá a 1 zelená paprika
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
1. Papriky omyjeme a pečeme v troubě při 220 °C, dokud na jejich povrchu nevyskáčou černé puchýře. Pak je dáme do sáčku, necháme chvilku zapařit a poté slupky sloupneme.
2. Z opraných listů špenátu odkrojíme stonky, listy vhodíme na minutu do vroucí vody a pak necháme na sítu okapat. Sýr vyšleháme s lučinou, solí, pepřem a utřeným česnekem.
3. Kelímky od jogurtu vyložíme fólií a na ni rozložíme po celém obvodu listy špenátu tak, aby přečnívaly přes okraje. Dno potřeme trochou sýrové hmoty a na ni rozložíme kousky nakrájené pečené papriky. Vrstvy střídáme tak dlouho, dokud nejsou kelímky plné. Poslední vrstvu bude tvořit sýr.
4. Vrch zakryjeme přečnívajícími listy a fólií, zatížíme a necháme odležet v chladničce nejméně 4 hodiny.
5. Po vychladnutí sýr vyklopíme z kelímků na talířky a rozkrojíme napůl.
TIP: Podávejte třeba s paprikovým dipem a bílým čerstvým pečivem.