Doba přípravy: 150 minut
Množství: 12 porcí
- 600 g polohrubé mouky
- 180 g másla
- 150g cukru moučka
- 3 lžíce kysané smetany
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 prášek do pečiva
- mouka na vál
- tuk na plech
Nádivka:
- 225 g nahrubo mletých vlašských ořechů
- 500 g cukru krystal
- 250 g polohr.mouky
- 125 g měkkého másla
- 3 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- šťáva z 1 citronu
Pěna:
- 250 g cukru moučky
- 2 bílky
- 1 vanilkový cukr
1. Na vál prosijeme mouku, nasekáme do ní máslo a vše rozemneme na drobenku. Přidáme cukr, prášek do pečiva a promícháme. Pak přidáme vejce, žloutek, zakysanou smetanu a uhněteme hladké těsto, které zabalíme do fólie nebo alobalu a dáme do chladu uležet na nejméně hodinu.
2. V míse ušleháme máslo se žloutky, citronovou šťávou, cukrem a van.cukrem a na závěr přidáme mouku a ořechy.
3. Pěnový povrch připravíme z bílků, které vyšleháme dotuha a ke konci šlehání do směsi zašleháme oba cukry, až vznikne lesklý a pevný sníh.
4. Odležené těsto vyválíme na pomoučeném válu na plát o velikosti 30 x 38 cm a tloušťce cca 0,5 cm, přeneseme ho na vymazaný a vysypaný plech a dlaněmi těsto roztáhneme, aby pokrylo celé dno plechu.
5. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme ho při 190 °C 10 minut. Necháme ho zchladnout, pak na něj stejnoměrně rozetřeme nádivku, potřeme našlehaným sněhem a koláč pečeme při 170 °C ještě asi 30 - 40 minut. Když povrch zezlátne, koláč je hotový.
6. Necháme ho vychladnout a pak ho nakrájíme na kousky.
TIP: Místo sněhové čepice ozdobte hotový koláč čokoládovými kytičkami nebo vrbovými proutky z marcipánu...