Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Mazurek z Polska

  15:04aktualizováno  15:04

Doba přípravy: 150 minut
Množství: 12 porcí

  • 600 g polohrubé mouky
  • 180 g másla
  • 150g cukru moučka
  • 3 lžíce kysané smetany
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 prášek do pečiva
  •  mouka na vál
  • tuk na plech

Nádivka:

  • 225 g nahrubo mletých vlašských ořechů
  • 500 g cukru krystal
  • 250 g polohr.mouky
  • 125 g měkkého másla
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • šťáva z 1 citronu

Pěna:

  • 250 g cukru moučky
  • 2 bílky
  • 1 vanilkový cukr

1. Na vál prosijeme mouku, nasekáme do ní máslo a vše rozemneme na drobenku. Přidáme cukr, prášek do pečiva a promícháme. Pak přidáme vejce, žloutek, zakysanou smetanu a uhněteme hladké těsto, které zabalíme do fólie nebo alobalu a dáme do chladu uležet na nejméně hodinu.

2. V míse ušleháme máslo se žloutky, citronovou šťávou, cukrem a van.cukrem a na závěr přidáme mouku a ořechy.

3. Pěnový povrch připravíme z bílků, které vyšleháme dotuha a ke konci šlehání do směsi zašleháme oba cukry, až vznikne lesklý a pevný sníh.

4. Odležené těsto vyválíme na pomoučeném válu na plát o velikosti 30 x 38 cm a tloušťce cca 0,5 cm, přeneseme ho na vymazaný a vysypaný plech a dlaněmi těsto roztáhneme, aby pokrylo celé dno plechu.

5. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme ho při 190 °C 10 minut. Necháme ho zchladnout, pak na něj stejnoměrně rozetřeme nádivku, potřeme našlehaným sněhem a koláč pečeme při 170 °C ještě asi 30 - 40 minut. Když povrch zezlátne, koláč je hotový.

6. Necháme ho vychladnout a pak ho nakrájíme na kousky.

TIP: Místo sněhové čepice ozdobte hotový koláč čokoládovými kytičkami nebo vrbovými proutky z marcipánu...

Autor:




Nejčtenější

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťový krém nebo sérum?
Pleťový krém nebo sérum?

Začátky v péči o pleť mohou být složité. O to více, nemáte-li v nabídce spousty kosmetických značek přehled a nevíte, ja... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.