Čtenářský recept: Mazurek z Polska

  15:04aktualizováno  15:04

Doba přípravy: 150 minut
Množství: 12 porcí

  • 600 g polohrubé mouky
  • 180 g másla
  • 150g cukru moučka
  • 3 lžíce kysané smetany
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 prášek do pečiva
  •  mouka na vál
  • tuk na plech

Nádivka:

  • 225 g nahrubo mletých vlašských ořechů
  • 500 g cukru krystal
  • 250 g polohr.mouky
  • 125 g měkkého másla
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • šťáva z 1 citronu

Pěna:

  • 250 g cukru moučky
  • 2 bílky
  • 1 vanilkový cukr

1. Na vál prosijeme mouku, nasekáme do ní máslo a vše rozemneme na drobenku. Přidáme cukr, prášek do pečiva a promícháme. Pak přidáme vejce, žloutek, zakysanou smetanu a uhněteme hladké těsto, které zabalíme do fólie nebo alobalu a dáme do chladu uležet na nejméně hodinu.

2. V míse ušleháme máslo se žloutky, citronovou šťávou, cukrem a van.cukrem a na závěr přidáme mouku a ořechy.

3. Pěnový povrch připravíme z bílků, které vyšleháme dotuha a ke konci šlehání do směsi zašleháme oba cukry, až vznikne lesklý a pevný sníh.

4. Odležené těsto vyválíme na pomoučeném válu na plát o velikosti 30 x 38 cm a tloušťce cca 0,5 cm, přeneseme ho na vymazaný a vysypaný plech a dlaněmi těsto roztáhneme, aby pokrylo celé dno plechu.

5. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme ho při 190 °C 10 minut. Necháme ho zchladnout, pak na něj stejnoměrně rozetřeme nádivku, potřeme našlehaným sněhem a koláč pečeme při 170 °C ještě asi 30 - 40 minut. Když povrch zezlátne, koláč je hotový.

6. Necháme ho vychladnout a pak ho nakrájíme na kousky.

TIP: Místo sněhové čepice ozdobte hotový koláč čokoládovými kytičkami nebo vrbovými proutky z marcipánu...

Autor:

Nejčtenější

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Odbornice: Neslaďte, omezte bílou mouku. Cukry mohou za většinu nemocí

Ilustrační snímek

Sacharidů jíme v nejrůznější podobě moc, tvrdí Margit Slimáková. „Není třeba nic doslazovat,“ nabádá specialistka na...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Zbytky z kuchyně nevyhazujte. Proměňte je v exkluzivní hostinu

Chudí rytíři Cordon Bleu

Tvrdý chleba, oschlý kousek sýra, pečené maso, které se zdá být tak leda pro kočku. Vyhazování jídla je out a co dřív...

Vánoční cukroví pro vegany, celiaky i ty, kteří chtějí zhubnout

Pusinky  s oříškovou moukou a kakaovým krémem

Sváteční mlsání je pro většinu z nás hříšné potěšení, ovšem pro ty, kteří drží třeba bezlepkovou či v poslední době...

Upečte si vanilkové rohlíčky i další ořechové cukroví a pošlete recept

vanilkové rohlíčky

Mezi nejoblíbenější vánoční cukroví napříč generacemi patří vanilkové rohlíčky. Někdo do těsta přidává mleté mandle...

Najdete na iDNES.cz