Čtenářský recept: Lahodná domácí paštika

  • 0

  • 500 g kuřecích (nebo jakýchkoli) jater
  • 100 g anglické slaniny
  • cca 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 1/2 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky badyánu
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • sáček zeleného pepře

1. Na kousku másla (necelých 50g) zpěníme cibulku, přidáme 8 kuliček zeleného pepře a zprudka opečeme játra, která nekrájíme. Měla by zůstat uvnitř růžová. Pokud se vám to nepovede, nevadí, pouze barva paštiky bude pak spíše šedivá.
2. Těsně před vyjmutím jater z pánve přidáme nasekaný česnek a koření a necháme maximálně 1/2 minutky provonět. Kdo nechce kupovat koření jednotlivě, může to ošidit perníkovým kořením. Odstavíme a necháme zatáhnout. 
3. Zchladlá játra nakrájíme, přidáme změklé máslo, nakrájenou slaninu a tyčovým mixérem rozmixujeme a postupně přidáváme sladkou smetanu, podle toho, jak chceme hustou konzistenci.

Poznámka: Paštiku můžeme jíst rovnou s čerstvým pečivem, nebo ji můžeme přendat do igelitového sáčku, kterému ustřihneme roh tak velký, jak velký budeme chtít průměr válečku paštiky. Na hliníkovou folii hustě nasypeme drcený zelený pepř a sáčkem vytlačíme silný váleček, který do alobalu pevně zabalíme a dáme ztuhnout do lednice, kde vydrží zhruba týden.