Doba přípravy: 1,5 hodiny
Množství: 4 porce
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1 menší bulva celeru nebo 4 stonky řapíkatého celeru
- 1/2 kg kukuřičných zrn (mohou být i sterilovaná)
- cca 1,25 l horké vody
- 1 stonek libečku
- sůl
- špetka bílého pepře
- máslo
1. Zeleninu očistíme, cibuli nakrájíme na půlkolečka, mrkev, petržel a celer na kostičky. Ve větším hrnci rozpustíme máslo, podusíme cibulu, přidáme kořenovou zeleninu a podusíme.
2. Vsypeme kukuřičná zrna a zalijeme horkou vodou. Přidáme libeček, sůl a pepř. Vaříme do změknutí zeleniny.
3. Když je zelenina měkká, polévku propasírujeme, nebo rozmixujeme a přecedíme přes sítko (krém musí být hladký bez kukuřičných slupek). Podle potřeby a chuti dosolíme a dopepříme.
Poznámka: Polévku můžeme servírovat s restovanými kuřecími játry a sekaným pórkem.