Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Kančí kýta se švestkami a kořenovou zeleninou

  0:24aktualizováno  0:24

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
3

Množství
8

2kg vykostěná kančí kýta
1kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
koření (15 kuliček pepře , 5 bobkových listů, 10 kuliček nového koření)
sůl
sušené švestky
voda
plátky anglické slaniny
špek
200ml octa na 1l vody
vývar
povidla
worchester omáčka

Kančí kýtu vykostíme, vytvoříme plát podobný na roládu. Nakrájíme kořenovou zeleninu na kostičky. Vše dáme do hrnce, zalijeme vodou, octem, přidáme koření. necháme v chladu 2-3 dny podle stáří masa.

Maso vyndáme z nálevu - nálev si schováme, zeleninu necháme v hrnci. Rozložíme - pořádně osolíme, prošpikujeme, zevnitř a následně i zvenku obložíme anglickou slaninou či jiným druhem tučné na plátky nakrájené uzeniny. Doprostřed rozprostřeme sušené švestky, zabalíme, obvážeme potravinářským provázkem. Nandáme do hrnce se zeleninou, zalijeme vývarem do 1/3 masa. Pečeme se zeleninou pomalu cca. 2hodiny (1,5h zakryté, následně odkryté).

Upečené maso dáme stranou, zeleninu, vývar, koření propasírujeme přes jemné síto. To omáčky přidáme povidla (švestky) nebo marmeládu (černý rybíz, vinnou atp.). Přikyselíme nálevem dle chuti, přidáme sůl a pepř dle chuti a 1 lžíci worchesterové omáčky.

Poznámka
Podáváme s bramborovým knedlíkem, bramborovými plackami, pečenými brambory s česnekem, cibulkou atp.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...



Najdete na iDNES.cz