Doporučujeme

Kakaové šneky

Kakaové šneky | foto: Zuzana Kuříkovápro iDNES.cz

Čtenářský recept: Kakaoví šneci

  • 2

Doba přípravy: cca 2 hodiny
Množství: 4 porce

Na kynuté těsto:

  • 500 g polohrubé nebo hladké mouky
  • 20 g cukru
  • 10 - 12 lžic rozpuštěné hery
  • 4 žloutky (někdy dávám více na barvu)
  • 1 kvasnice
  • 250 ml teplého mléka
  • špetka soli
  • 1 malý ve slupce vařený brambor, nastrouhaný na jemno

Do šneků:

  • cukr krystal
  • hořké kakao
  • jedna celá rozpuštěná hera

1. Než cokoliv začneme, dáme si rozpustit v kastrůlku celou heru. Tu pak použijeme do těsta i dovnitř šneků. Z přísad uvedených výše, vypracujeme kynuté těsto. Mléko ohřejeme, přidáme cukr a kvasnice a necháme vzejít kvásek.

2. Do mísy dáme mouku, žloutky, heru, sůl, pak vzešlý kvásek a naposledy přidáme malý, nastrouhaný a ve slupce uvařený brambor (těsto je pak déle měkčí, vláčnější), vypracujeme a dáme těsto kynout na teplé místo.

3. Když je těsto vykynuté, rozdělíme si ho na dvě poloviny. Opatrně vyválíme, pokapeme hustě herou, pak posypeme cukrem, hořkým kakaem, následně zase cukrem a nakonec znovu pokapeme herou. Takto nachystané smotáme do dlouhé ruličky a nakrájíme asi na 4 cm šneky, dáme na vymazaný plech - trochu dále od sebe, jelikož ještě dost nakynou, pomažeme herou a dáme do trouby na 170 stupňů a pečeme do zrůžovění.

4. Jakmile vytáhneme z trouby, pocukrujeme moučkou, šneky však sundáváme, až jsou trochu chladnější, protože při pečení hera s cukrem a kakaem udělají naspod buchty karamelovou krustu, která když je plech ještě teplý, zůstává na něm.


  • Vybrali jsme pro Vás