Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Jitrnice a jelita

  0:21aktualizováno  0:21

| foto: pro iDNES.cz

Jelita:
vepřová krev
kroupy
vepřové maso
buchta
cibulka
sůl
majoránka
kmín
vepřová střívka
vepřový vývar

Jitrnice:
buchta
vepřové maso
vepřová játra
majoránka
pepř
drcený kmín
sůl
vepřový vývar
česnek

Buchta:
hrubá mouka
sůl
voda
droždí

Společná část (buchta):

Smícháme hrubou mouku, sůl, vodu a droždí. Vzniklé těsto vyložíme do vymazaného plechu a necháme mírně nakynout. Pak pečeme na 180 stupňů asi hodinu.

Jelita:

Buchtu nakrájíme na malé kousky a na sucho opražíme v troubě. Vepřové maso uvaříme a umeleme. Usmažíme cibulku na sádle. Pomleté maso a buchtu, cibulku, koření, vývar, povařené kroupy, vývar a krev pečlivě smícháme. Vzniklou hmotou plníme střívka a zajišťujeme špejlemi. Vaříme 20 min. na 80 stupňů.

Jitrnice:

Buchtu nakrájíme a namočíme do vody. Uvaříme vepřové maso. Uvařené maso a syrová játra pomeleme. Přimícháme koření, buchtu, ze které jsme vymačkali vodu a podle hustoty vývar. Plníme do střívek a zajišťujeme špejlemi. Vaříme 20 min. na 80 stupňů.

Poznámka
Při vaření nesmí teplota přesáhnout bod varu.

Ingredience jsou jen orientační, záleží na požadovaném množství výrobků a na chuti.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...



Najdete na iDNES.cz