Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Jitrnice a jelita

  0:21aktualizováno  0:21

| foto: pro iDNES.cz

Jelita:
vepřová krev
kroupy
vepřové maso
buchta
cibulka
sůl
majoránka
kmín
vepřová střívka
vepřový vývar

Jitrnice:
buchta
vepřové maso
vepřová játra
majoránka
pepř
drcený kmín
sůl
vepřový vývar
česnek

Buchta:
hrubá mouka
sůl
voda
droždí

Společná část (buchta):

Smícháme hrubou mouku, sůl, vodu a droždí. Vzniklé těsto vyložíme do vymazaného plechu a necháme mírně nakynout. Pak pečeme na 180 stupňů asi hodinu.

Jelita:

Buchtu nakrájíme na malé kousky a na sucho opražíme v troubě. Vepřové maso uvaříme a umeleme. Usmažíme cibulku na sádle. Pomleté maso a buchtu, cibulku, koření, vývar, povařené kroupy, vývar a krev pečlivě smícháme. Vzniklou hmotou plníme střívka a zajišťujeme špejlemi. Vaříme 20 min. na 80 stupňů.

Jitrnice:

Buchtu nakrájíme a namočíme do vody. Uvaříme vepřové maso. Uvařené maso a syrová játra pomeleme. Přimícháme koření, buchtu, ze které jsme vymačkali vodu a podle hustoty vývar. Plníme do střívek a zajišťujeme špejlemi. Vaříme 20 min. na 80 stupňů.

Poznámka
Při vaření nesmí teplota přesáhnout bod varu.

Ingredience jsou jen orientační, záleží na požadovaném množství výrobků a na chuti.

Autor:




Nejčtenější

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Další z rubriky

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice
Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice

Stačí jeden tah, abyste zvýraznily oči a vytvořily uhrančivý sexy pohled. Přesto se očním linkám mnoho žen vyhýbá. Poku... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.