Doporučujeme

Jihočeský bramborový salát podle babičky

Jihočeský bramborový salát podle babičky | foto: gomezovkapro iDNES.cz

Čtenářský recept: Jihočeský bramborový salát podle babičky

  • 0

Doba přípravy: 45 - 60 minut
Množství: 4 - 6 porcí

  • 1 kg brambor, nejlépe varný typ A
  • 4 vejce
  • 250 ml majonézy
  • 1 červená cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 středního celeru
  • 8 - 10 nakládaných okurek (podle velikosti)
  • 1 větší jablko
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl, pepř podle chuti
  • šťáva z půlky citronu

1. Nejprve očistíme kořenovou zeleninu a brambory, které vaříme ve slupce. Očištěnou zeleninu dáme vařit doměkka, brambory také, hlavně, aby se nerozvařily.
2. Mezitím nakrájíme cibuli najemno, okurky a vařená vajíčka, tento základ osolíme, opepříme a přidáme půl majonézy a dkladně promícháme.
Jablko oloupeme a nastrouháme nahrubo, pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědlo, a přimícháme do směsi, ještě společně s hořčicí. Kořenovou zeleninu necháme chvilku vychladnout a poté ji také najemno nakrájíme a přimícháme do základu. Přidáme ještě část majonézy před finálním krokem. 
3. Uvařené brambory ve slupce necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky, které poté každý zvlášť promáčkneme přes kráječ na brambory. Vše smícháme dohromady s posledním zbytkem majonézy, dochutíme a necháme v chladu, alespoň 12 hodin odležet.


  • Vybrali jsme pro Vás