Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Jihočeský bramborový salát podle babičky

  12:44aktualizováno  12:44

Jihočeský bramborový salát podle babičky | foto: gomezovkapro iDNES.cz

Doba přípravy: 45 - 60 minut
Množství: 4 - 6 porcí

  • 1 kg brambor, nejlépe varný typ A
  • 4 vejce
  • 250 ml majonézy
  • 1 červená cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 středního celeru
  • 8 - 10 nakládaných okurek (podle velikosti)
  • 1 větší jablko
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl, pepř podle chuti
  • šťáva z půlky citronu

1. Nejprve očistíme kořenovou zeleninu a brambory, které vaříme ve slupce. Očištěnou zeleninu dáme vařit doměkka, brambory také, hlavně, aby se nerozvařily.
2. Mezitím nakrájíme cibuli najemno, okurky a vařená vajíčka, tento základ osolíme, opepříme a přidáme půl majonézy a dkladně promícháme.
Jablko oloupeme a nastrouháme nahrubo, pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědlo, a přimícháme do směsi, ještě společně s hořčicí. Kořenovou zeleninu necháme chvilku vychladnout a poté ji také najemno nakrájíme a přimícháme do základu. Přidáme ještě část majonézy před finálním krokem. 
3. Uvařené brambory ve slupce necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky, které poté každý zvlášť promáčkneme přes kráječ na brambory. Vše smícháme dohromady s posledním zbytkem majonézy, dochutíme a necháme v chladu, alespoň 12 hodin odležet.

Autor:



Nejčtenější

Nebezpečná móda. Nepodařené tetování je nejen směšné, může i zabíjet

Když se tetování podaří, může to být sexy. V opačném případě to může být velký...

Tetování už dávno není rebelským kouskem, který schováváme pod košilí či šaty, abychom v práci nepobuřovali. Pro mnohé...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Další z rubriky

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...

Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu,...

Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem

Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.