Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Jidáše, pečivo pokroucené jak Jidášův charakter

  11:09aktualizováno  11:09

Jidáše | foto: Jaroslava Kadlasovápro iDNES.cz

Doba přípravy: 2,5 - 3 hodiny i s kynutím
Množství: 3 plechy

  • 1 kg hrubé mouky
  • 200 g medu
  • 5 žloutků
  • 300 g másla
  • 60 g droždí
  • asi 400 ml mléka
  • 1 bílek na potírání

1. Do 350 ml vlažného mléka nadrobíme droždí a lžíci cukru, zamícháme a kvásek necháme vzejít. Mezitím si rozpustíme máslo a nahřejeme med - například v mikrovlnce. Med můžeme nahřát i ve vodní lázni, neměl by být moc horký, ale tekutý. Máslo rozpustíme na malém plameni.

2. Obojí přidáme k vzešlému kvásku do velké mísy, přidáme žloutky, mouku s trochou soli a dobře vypracujeme hladké pružné těsto, uvnitř stejnorodé. Podle potřeby přidáváme ještě mléko. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu a půl.

3. Na pomoučeném vále z válečků tvoříme uzly, spirály či ptáčky. Osvědčily se mi tvary menší, z válečků silných asi jako prst. Na plechu potíráme rozmíchaným bílkem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečení trvá do dvaceti minut podle velikosti, tvary se nafouknou a vyrovnají.

Poznámka: Jidáše ve tvaru provazu, uzlů připomínají původcovu proradnost, ženy je proto dávaly svým mužům - snad aby jim připomněly, jak by mohli v případě zrady skončit.

Ale v lidové magii symbolizuje kynuté těsto pučení - nový život. Půvabní ptáčci se povedou i podprůměrně zručným rukám, stačí uzlík na jednom konci rozmáčknout a na druhém zašpičatět do zobáčku...připomínají přílet zpěvného ptactva a vítají tak jaro.

Jidáše se pečou na Škaredou středu a druhý den se mají pojídat již za úsvitu, potřené medem - důvodů je uváděno více, zdraví, ochrana před hadím ušknutím, kvůli oblíbenosti...

Autor:




Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.