Doba přípravy: 1 hodina 45 minut
Množství: 20 kusů
- 0,5 kg hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- 150 ml smetany
- 150 ml mléka
- 1 droždí
- 2 žloutky
- 150 g změklého másla
- nastrouhaná kůra z chemicky ošetřeného citronu + trochu citronové šťávy
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 vajíčko na potření
1. Z lžíce cukru, lžíce hladké mouky, trošky mléka a droždí připravíme kvásek, který necháme vzejít - cca 15 minut. Poté ho smícháme se zbylými surovinami a nakonec přilijeme smetanu s mlékem a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě zhruba 1 hodinu kynout.
2. Mezitím si troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z vykynutého těsta oddělujeme kousky a následně je vyválíme do válečku. Válečky nakonec na plechu stočíme do spirály. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme přibližně 20 minut.
Poznámka: Jidáše chutnají nejlépe ještě teplé.