Doporučujeme

Čtenářský recept: Jidáše

  • 1

Doba přípravy: 1 hodina 45 minut
Množství: 20 kusů

  • 0,5 kg hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 150 ml smetany
  • 150 ml mléka
  • 1 droždí
  • 2 žloutky
  • 150 g změklého másla
  • nastrouhaná kůra z chemicky ošetřeného citronu + trochu citronové šťávy
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 vajíčko na potření

1. Z lžíce cukru, lžíce hladké mouky, trošky mléka a droždí připravíme kvásek, který necháme vzejít - cca 15 minut. Poté ho smícháme se zbylými surovinami a nakonec přilijeme smetanu s mlékem a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě zhruba 1 hodinu kynout.

2. Mezitím si troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z vykynutého těsta oddělujeme kousky a následně je vyválíme do válečku. Válečky nakonec na plechu stočíme do spirály. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme přibližně 20 minut.

Poznámka: Jidáše chutnají nejlépe ještě teplé.


  • Vybrali jsme pro Vás