Doba přípravy: 2 hodin
Množství: 6 - 8 porcí
- 10 - 15 středních brambor
- čtvrtka celeru
- 2 mrkve
- trochu láku z okurek
- cibule
- 3 okurky
- 1 strouhané jablko
- 1 malý sterilovaný hrášek bez nálevu
- asi 200 g šunkového salámu
- 1 větší majonéza
1. Uvaříme brambory, čtvrtku celeru a 2 mrkve. Do menšího kastrůlku nalijeme trochu láku z okurek a necháme přejít varem společně s nadrobno nakrájenou cibulí.
2. Po vystydnutí nakrájíme do mísy oloupané brambory, celer a mrkev můžeme nastrouhat nebo najemno nakrájet. Přidáme: okurky, strouhané jablko, malý sterilovaný hrášek bez nálevu, šunkový salám nakrájeného na nudličky (není nutný) a spařenou cibuli i s lákem.
3. Osolíme, opepříme a spojíme jednou větší majonézou.
Poznámka: Salát se spařenou cibulí prý takto konzumoval Karel Čapek. Je lehký a nepůsobí obvyklé trávicí potíže, hodí se i pro ty, co hůře tráví. Výborně se hodí ke každému masu i jako samostatný pokrm.