Doporučujeme

Jablkový salámek

Jablkový salámek | foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Jablkový salámek

  • 5

Doba přípravy
30-40 min

Množství
cca 5 x 25 cm válečků

50 dkg jablek
50 dkg krystalového cukru
šťáva ze dvou citronů
20 dkg mandlí nebo lískových ořechů
bílek na potření

Oloupaná jablka postrouhám na hrubém struhadle, dám do kastrolku se silným dnem. Zaleji citronovou šťávou a na mírném ohni svařím na kaši. Přisypu cukr a kaše při tom dosti zřídne. Za stálého míchání svařím na takovou hustotu,že se dělá za vařečkou cestička, asi jako když vaříme marmelády. Čím déle,tím lépe. Uvařenou hmotu nechám v hrnci a hrnec postavím na topení nebo někam na mírné teplo, tak na 3 až 5 dní. Záleží na šťavnatosti jablek.Hmota je hotová,až se na dotyk nelepí na prsty. Potom vmíchám na hrubé kousky nakrájené mandle a na vále vyválím válečky o průměru asi 2,5 cm.Válečky potřu bílkem.

Poznámka
Krájím až těsně před podáváním.
Nakyslá chuť jablek příjde vhod mezi sladkým cukrovím.


  • Vybrali jsme pro Vás