Doporučujeme

Jablkový koláč se skořicí, medem a vlašskými ořechy

Jablkový koláč se skořicí, medem a vlašskými ořechy | foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Jablkový koláč se skořicí, medem a ořechy

  • 1

Doba přípravy: 1,5 hodiny
Množství: 8 porcí

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička nastrouhané citr. kůry
  • 20 g cukru
  • 50 g tekutého medu
  • 1 vejce
  • 100 g másla

Na náplň:

  • 1,2 kg jablek (asi 10 ks)
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • 80 g medu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový puding
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g rozinek

1. Z přísad uhněteme těsto, zabalíme do fólie a na 30 minut uložíme v chladničce.
2. Dvě třetiny těsta rozválíme a a vyložíme jím vymazanou koláčovou nebo dortovou formu. Těsto vytáhneme, aby pokrylo i strany formy a vidličkou je propícháme.
3. Oloupaná jablka nakrájíme na větší kousky, pokapeme citronovou šťávou a smícháme s medem, skořicí, vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem, ořechy a s rozinkami.
4. Náplň navršíme do formy a ze zbylého těsta vyválíme na pomoučené mikrotenové folii horní placku. Pomocí folie ji přeneseme do formy. Lehce přitiskneme, hlavně na okrajích, aby byla jablka dokonale přikrytá. Povrch propícháme vidličkou.
5. Pečeme dozlatova při 180 stupních asi 45 minut. Necháme vychladnout a pak pocukrujeme.

TIP: Recept jsem získala z časopisu a upravila podle mých potřeb. Je to nejoblíbenější koláč mého syna, který většinou nestačí ani vychladnout, protože výborně chutná i teplý.


  • Vybrali jsme pro Vás