Doporučujeme

Išelské dortíčky mojí babičky

| foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Išelské dortíčky mojí babičky

  • 0

Doba přípravy: 90 minut

Množství: 8

Přísady na těsto:
300 gramů másla
320 gramů hladké mouky
160 gramů mletých vlašských ořechů
40 gramů kakaa
160 gramů moučkového cukru

na náplň:
120 gramů másla
100 gramů moučkového cukru
1 žloutek
1 lžička rumu rumu
1 vanilkový cukr
4 lžíce meruňkové marmelády
čokoládová poleva:
2 lžíce kakaa
2 lžíce másla
6 lžic moučkového cukru
3 lžíce vody

na ozdobu:
půlky vlašských ořechů

Tip

Na servírovací tác narovnejte vždy jen tolik kousků cukroví, kolik dokážete v krátkém čase sníst. Jinak se dortíčky v teple zkazí a to by byla opravdu škoda. já je peču na Vánoce každý rok a vždy patří k nejoblíbenějším kouskům vánoční tabule a brzy zmizí.

Postup:
1. Na vál prosijeme mouku, přidáme rozměklé na kousky pokrájené máslo, jemně mleté ořechy, cukr a kakao. Vše ručně vypracujeme na poněkud tužší těsto. To zabalíme do fólie a necháme odpočinout v chladničce alespoň hodinu (nebo lépe přes noc).
2. Poté vyválíme z těsta slabší plát )asi jako na linecké těsto) a vykrajujeme kolečka o průměru 4 cm (používám vykrajovátko se zvlněnými okraji, cukroví pak vypadá luxusněji).
3. Kolečka upečeme při 160°C. Trvá to asi 8-10 minut.
4. Upečená kolečka necháme vychladnout a připravíme si náplň: změklé máslo a oba cukry utřeme do pěny, potom přimícháme žloutek a po částech přidáváme rum a marmeládu. Krémem spojujeme vždy dva kousky cukroví a odložíme stranou.
5. Ve vodní lázni rozpustíme ingredience na čokoládovou polevu a a išelské dortíčky opatrně poléváme.
6. Nakonec do středu dortíčku opatrně vtiskneme půlku vlašského ořechu a necháme čokoládu ztuhnout. Hotové cukroví skladujeme v chladu.


  • Vybrali jsme pro Vás