Doba přípravy: 3 - 4 hodiny
Množství: 4 - 6 porcí
- 1,5 kg hovězího pupku
- 300 g malých žampionů
- plnotučná hořčice, cibule
- sůl, pepř, vývar
1. Plát hovězího pupku částečně povrchově odblaníme. Osolíme, opepříme a potřeme plnotučnou hořčicí.
2. Takto připravený plát hovězího pupku smotáme jako roládu, ovšem bez náplně. Pevně zatáhneme a převážeme režnou nití. Maso zprudka opečeme v pánvi na oleji, aby se nám hezky zatáhlo.
3. Orestované maso přendáme do hrnce. Na stejné pánvi a ve stejném výpeku po mase orestujeme krátce i žampiony s nahrubo nakrájenou cibulí, a vše poté přidáme k masu do hrnce.
4. Maso podlijeme masovým vývarem tak, aby nebylo zcela ponořeno. Pod pokličkou "táhneme" při minimálním varu cca 3 až 4 hodiny.
5. Každou hodinu zkontrolujeme a je-li potřeba, dolijeme již jen vodou do počáteční hladiny vývaru a opět "táhneme" pod pokličkou.
6. Maso poté, co odstraníme režnou nit, nakrájíme velmi opatrně, neboť se bude "lahodně rozpadat". Vývar zlehka zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané ve vodě a zlehka 10 – 15 minut provaříme.
TIP: Podzimní oběd jako stvořený. Výbornou přílohou je houskový knedlík.