Doporučujeme

Jak naložit s nadílkou z lesa? Zkuste houbařovu mňamku podle čtenářky Heleny.

Jak naložit s nadílkou z lesa? Zkuste houbařovu mňamku podle čtenářky Heleny.

Čtenářský recept: Houbařova mňamka

  • 0

 Doba přípravy: ½ hodiny
Množství: 4 porce

  • 1 miska hub pokrájených na plátky
  • 1 velká cibule
  • 5 - 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce sádla
  • sůl, mletý pepř
  • 1/2 kostky masoxu
  • 8 vajec

Na noky:

  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • voda podle potřeby

1. Zvlášť v kastrole uděláme klasickou houbovou smaženici, postup je notoricky známý, přidávám do ní pro zvýraznění chuti rozdrobenou půlku kostičky masoxu (houbový bujón je lepší, ale bývá málokdy v obchodech běžně k sehnání).
2. Pak uvaříme noky: v míse smícháme 250 g polohrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, špetku soli, 1 vajíčko a vodu. Umícháme tužšítěsto a chvíli necháme odstát.
3. Mezitím necháme vřít mírně osolenou vodu, do které po lžičkách vkládáme těsto a tvoříme noky, které jakmile vyplavou, jsou hotové. Vylovíme je, necháme odkapat a vkládáme je do smaženice.
4. Promícháme, osmahneme, zalejeme 8 vejci a mícháme do zhoustnutí.

Tip: Podáváme s okurkovým salátem a pivem. Pokrm je sice časově náročnější a není to zrovna dietní, ale když je houbařská sezóna, je třeba zkusit, stojí to za to. Recept je můj vlastní, jsme hřibaři a houby se zkrátka nikdy nepřejí. 


  • Vybrali jsme pro Vás