Doba přípravy: ½ hodiny
Množství: 4 porce
- 1 miska hub pokrájených na plátky
- 1 velká cibule
- 5 - 6 stroužků česneku
- 2 lžíce sádla
- sůl, mletý pepř
- 1/2 kostky masoxu
- 8 vajec
Na noky:
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 2 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- voda podle potřeby
1. Zvlášť v kastrole uděláme klasickou houbovou smaženici, postup je notoricky známý, přidávám do ní pro zvýraznění chuti rozdrobenou půlku kostičky masoxu (houbový bujón je lepší, ale bývá málokdy v obchodech běžně k sehnání).
2. Pak uvaříme noky: v míse smícháme 250 g polohrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, špetku soli, 1 vajíčko a vodu. Umícháme tužšítěsto a chvíli necháme odstát.
3. Mezitím necháme vřít mírně osolenou vodu, do které po lžičkách vkládáme těsto a tvoříme noky, které jakmile vyplavou, jsou hotové. Vylovíme je, necháme odkapat a vkládáme je do smaženice.
4. Promícháme, osmahneme, zalejeme 8 vejci a mícháme do zhoustnutí.
Tip: Podáváme s okurkovým salátem a pivem. Pokrm je sice časově náročnější a není to zrovna dietní, ale když je houbařská sezóna, je třeba zkusit, stojí to za to. Recept je můj vlastní, jsme hřibaři a houby se zkrátka nikdy nepřejí.