Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Grilovaná krůtí prsa na špejli s okurkovým salátem

aktualizováno 
Každý den u nás najdete jeden letní recept. Nechte se inspirovat.

Grilovaná krůtí prsa na špejli s okurkovým salátem | foto: Profimedia.cz

Suroviny na 4-5 porcí:

  • 1 kg krůtích prsou
  • 2 dl kvalitní sójové omáčky
  • 0,5 dl rýžového octa
  • 1 lžíce solamylu
  • na špičku nože koření pěti vůní
  • pepř podle chuti

Na salát:

  • 4 - 5 salátových okurek
  • 0,5 dl rýžového octa
  • sůl
  • pepř podle chuti

Postup:

1. Krůtí prsa rozkrájíme na co nedelší nudličky široké asi 2 x 2 cm, vložíme do mísy a zalijeme sójovou omáčkou a rýžovým octem a promícháme, pomalu zapracováváme solamyl a koření tak, aby marináda stále zůstala tekutá.
Necháme alespoň 2 hodiny (ale klidně i přes noc) marinovat.

2. Nachystáme si špejle (nejlépe grilovací s ostrým hrotem), které namočíme na chvíli do vody. Na každou špejli napichujeme jeden proužek marinovaného krůtího prsa tak, jako bychom ho špejlí protkávali.

3. Grilujeme na rozpáleném roštu asi 4 minuty z každé strany. Maso už nedosolujeme (sojová omáčka je slaná dost). Pokud je potřeba, je možné přisolit koncem grilování.

4. Sundáme z roštu a servírujeme i se špejlí, ze které můžeme maso pohodlně ukusovat.

5. V mezičase si můžeme připravit salát: okurku oloupeme škrabkou, slupky vyhodíme, okurku dále škrábeme škrabkou na uzoučké proužky a vkládáme do mísy. Přoužky zalijeme rýžovým octem naředěným trochou studené vody, osolíme, opepříme.

Autor:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.

VIDEO Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava...


Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...



Najdete na iDNES.cz