180 g hladké mouky (příp. 100 g hladké mouky a 80 g celozrnné špaldové)
1 lžička prášku do pečiva
100 g cukru
1 vanilkový cukr (lze vynechat)
3 vejce
6 lžic rozehřátého másla
hrst nasekaných ořechů a spařených rozinek
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1,5 dl mléka
oloupaná a vyjádřincovaná jablka (cca 5 jablek)
skořice a cukr nebo skořicový cukr
máslo na vymazání formy
Velkou dortovou formu (nebo remosku) dobře vymastíme máslem a posypeme skořicovým cukrem (nebo skořicí a cukrem). Jablka nakrájíme na silné plátky a vyskládáme je na dno formy. Znovu je posypeme skořicovým cukrem. Z mouky smíchané s práškem do pečiva, cukrů, vajec, másla, ořechů, rozinek, citronové kůry a mléka umícháme řidší těsto. Těsto nalejeme do formy na jablka a v předehřáté troubě upečeme (cca 30 minut). Upečený koláč vyklopíme dnem vzhůru, pocukrujeme a podáváme vlažný.