Doporučujeme

Dýňové muffiny

Dýňové muffiny | foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Dýňové muffiny

  • 3

Doba přípravy: 2 hodiny
Počet porcí: 12 kousků

  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/3 až 1/2 šálku hnědého cukru (bílý má méně chuti, ale lze)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky zázvoru
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžičky prášku do pečiva nebo sody
  • 1 vejce
  • 4 lžíce másla pokrájeného na kousky
  • 1/2 šálku smetany 12%
  • 1 šálek pyré z muškátové dýně
  • 1/2 šálku rozinek
  • 1/2 lžičky vanilkové esence

    Na polevu:

  • 120 g moučkovéhu cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 - 3 lžíce horké vody

1. Na sladké koláče se hodí sladší dýně, nejlépe nějaká muškátová odrůda. Nejprve si připravíme pečené dýňové pyré, je chutnější než uvařené. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Omytou dýni rozkrojíme na půlky a vydlabeme. Podle velikosti ještě překrájíme, menší kusy budou dříve pečené.
2. Dýni rozložíme na suchý plech a dáme péci. Trvá to kolem 3/4 hodiny, špičky trochu zhnědnou, dužina musí být celá měkká. Po částečném vychladnutí z dýně lehce odstraníme slupku a dužinu rozmixujeme např. tyčovým mixérem. Dýni můžeme upéci i den předem.
3. Do větší mísy si připravíme najednou ostatní suroviny a smícháme, přidáme dýňové pyré a spojíme. Naplníme muffinovou formu s papírovými košíčky (12 ks) a dáme péci. Můžeme použít i formu na chlebíček nebo menší věnec, vždy vymazanou a vysypanou moukou.
4. Upečené těsto se nelepí na zabodnutou špejli nebo nůž a je žlutooranžové. Navrch můžeme polít ledovou polevou z moučkového cukru, citrónu a horké vody: dáme jí nejprve méně, a když ani po pilném tření není dost tekutá, přidáme další lžíci. Musí se míchat, dokud se krystalky cukru nerozpustí, jinak špatně tuhne.

TIP: Dýně jsou dostupnější až poslední roky, dokonce se prodávají v super-hypermarketech. Vydrží i v teple celou zimu. Posledních několik let se zajímám i o recepty na ně. Tenhle jsem si přizpůsobila a zjednodušila podle blogu Pioneer Women. Dýňové muffiny použitým kořením připomínají perník, ale neměly by být tak výrazné. Dýně v těstě mi připadá chutnější než v náplni tradičních amerických koláčů. Naslano vede dýňová polévka a dýně pečená s další zimní zeleninou jako příloha.


  • Vybrali jsme pro Vás