Doporučujeme

Dýně sterilovaná ve sladkokyselém nálevu

| foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Dýně sterilovaná ve sladkokyselém nálevu

  • 0
Výhodou je, že díky nálevu s octem se dýně nerozvaří a je příjemně křupavá na skus. Takto pravenou dýni vám budou konzumovat i muži, kteří ji zatím jinak neobjevili.

Doba přípravy
30 min  plus 1 hodina na sterilizaci

Množství
1 dýně hokkaidó je pro cca 6 zavařovacích sklenic

Přísady pro litrovou sklenici:
kousek červené papriky
2 kolečka cibule
2 kolečka křenu
Snítka kopru
Dle chuti feferonky

Koření pro litrovou sklenici:
2 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
½ bobkového listu
½ lžičky žlutých hořčičných semínek

Nálev na 1l vody:
0,3l octa
30g soli
100g cukru
Pro 6 sklenic potřebujeme cca 1,2 l nálevu

Omytou dýni zbavíme semínek a měkké vnitřní dužniny. Tvrdou vnější dužninu nakrájíme na měsíčky šířky 1,5-2cm. Dýni neloupeme.
Na dno nahřátých sklenic položíme kolečka cibule, opláchnuté koření, křen, na to urovnáme dýni a papriku a to pokud možno svisle, aby neplavaly. Nahoru můžeme položit pevně napříč vhodně plátek dýně, čím také spodní vrstvu upevníme.
Vše zalijeme nálevem horkým 60-70oC, sklenice uzavřeme, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba zahřátí na 85 st.C je 25-35 minut
Sterilace při 85 st.C : sklenice o obsahu 0,7-0,9l je 30 minut.
Po ukončení sterilace sklenice ihned ochladíme.

Poznámka

Sladkokyselou dýni servírujeme stejně, jako jinou nakládanou zeleninu. Výborná je nejen k masu, ale také k sýrům.


  • Vybrali jsme pro Vás