Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Dýně sterilovaná ve sladkokyselém nálevu

  0:33aktualizováno  20:33
Výhodou je, že díky nálevu s octem se dýně nerozvaří a je příjemně křupavá na skus. Takto pravenou dýni vám budou konzumovat i muži, kteří ji zatím jinak neobjevili.

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
30 min  plus 1 hodina na sterilizaci

Množství
1 dýně hokkaidó je pro cca 6 zavařovacích sklenic

Přísady pro litrovou sklenici:
kousek červené papriky
2 kolečka cibule
2 kolečka křenu
Snítka kopru
Dle chuti feferonky

Koření pro litrovou sklenici:
2 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
½ bobkového listu
½ lžičky žlutých hořčičných semínek

Nálev na 1l vody:
0,3l octa
30g soli
100g cukru
Pro 6 sklenic potřebujeme cca 1,2 l nálevu

Omytou dýni zbavíme semínek a měkké vnitřní dužniny. Tvrdou vnější dužninu nakrájíme na měsíčky šířky 1,5-2cm. Dýni neloupeme.
Na dno nahřátých sklenic položíme kolečka cibule, opláchnuté koření, křen, na to urovnáme dýni a papriku a to pokud možno svisle, aby neplavaly. Nahoru můžeme položit pevně napříč vhodně plátek dýně, čím také spodní vrstvu upevníme.
Vše zalijeme nálevem horkým 60-70oC, sklenice uzavřeme, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba zahřátí na 85 st.C je 25-35 minut
Sterilace při 85 st.C : sklenice o obsahu 0,7-0,9l je 30 minut.
Po ukončení sterilace sklenice ihned ochladíme.

Poznámka

Sladkokyselou dýni servírujeme stejně, jako jinou nakládanou zeleninu. Výborná je nejen k masu, ale také k sýrům.

Autor:




Nejčtenější

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Další z rubriky

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Když makup a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?
Když makup a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?

V poslední době víc než beauty vlogerky a blogerky jedou jejich pánské verze. Moc testosteronu z toho sice nekouká, ale ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.