Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Dýně sterilovaná ve sladkokyselém nálevu

  0:33aktualizováno  20:33
Výhodou je, že díky nálevu s octem se dýně nerozvaří a je příjemně křupavá na skus. Takto pravenou dýni vám budou konzumovat i muži, kteří ji zatím jinak neobjevili.

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
30 min  plus 1 hodina na sterilizaci

Množství
1 dýně hokkaidó je pro cca 6 zavařovacích sklenic

Přísady pro litrovou sklenici:
kousek červené papriky
2 kolečka cibule
2 kolečka křenu
Snítka kopru
Dle chuti feferonky

Koření pro litrovou sklenici:
2 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
½ bobkového listu
½ lžičky žlutých hořčičných semínek

Nálev na 1l vody:
0,3l octa
30g soli
100g cukru
Pro 6 sklenic potřebujeme cca 1,2 l nálevu

Omytou dýni zbavíme semínek a měkké vnitřní dužniny. Tvrdou vnější dužninu nakrájíme na měsíčky šířky 1,5-2cm. Dýni neloupeme.
Na dno nahřátých sklenic položíme kolečka cibule, opláchnuté koření, křen, na to urovnáme dýni a papriku a to pokud možno svisle, aby neplavaly. Nahoru můžeme položit pevně napříč vhodně plátek dýně, čím také spodní vrstvu upevníme.
Vše zalijeme nálevem horkým 60-70oC, sklenice uzavřeme, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba zahřátí na 85 st.C je 25-35 minut
Sterilace při 85 st.C : sklenice o obsahu 0,7-0,9l je 30 minut.
Po ukončení sterilace sklenice ihned ochladíme.

Poznámka

Sladkokyselou dýni servírujeme stejně, jako jinou nakládanou zeleninu. Výborná je nejen k masu, ale také k sýrům.

Autor:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Další z rubriky

Pyramidy, krychle, koule... Cukrářka čaruje s 3D technologiemi

Růžový dort je sestaven z 81 objektů, z nichž ani jeden není stejný. Formy...

Dorty jako z jiného světa tvoří pomocí matematických algoritmů šikovná ukrajinská cukrářka Dinara Kasko. Její zákusky...

Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu,...

Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.